Modulaire parkeergarage

18 maart 2006 Thomas van de Sandt

Grontmij Parkconsult en Ballast Nedam hebben een modulaire parkeergarage ontwikkeld. Op het terrein van het Amsterdamse Medisch Centrum Slotervaart en nabij het centrum van Zaandam verrijzen de eerste tijdelijke parkeergarages.

Amersfoort  –  ‘Vanwege een slimmigheidje is het systeem snel in elkaar te zetten’, legt Thijs Huis in het Veld van Grontmij Parkconsult uit. ‘Het bestaat uit een fundering van Stelconplaten met daarop stalen kolommen  en  betonnen dubbele T-liggers als vloerelementen. De kolommen worden zodanig geprepareerd dat de liggers in één keer goed liggen bij het inhijsen. De montage van een garage met honderd parkeerplekken duurt slechts enkele weken.’

De modulaire parkeergarage kan zonder problemen vier lagen hoog worden, daarboven heeft hij extra versteviging nodig. De elementen zitten slechts met bouten aan elkaar vast, waardoor  het  systeem makkelijk demontabel is. Daarmee voorzien de ontwerpers in de vraag naar tijdelijke  parkeerruimte.

‘Momenteel hebben we het dan  over  parkeerruimte voor een paar jaar, bijvoorbeeld tijdens stedelijke herontwikkeling’, zegt Huis in het Veld. ‘We zijn echter ook in gesprek om seizoensgebonden parkeermodules te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor op het strand. Mogelijk moeten we dan wel de betonnen elementen door staal vervangen.’

Klanten van Grontmij en Ballast Nedam kunnen de garage zowel kopen als leasen. Er is veel animo voor het systeem. Grontmij en  Ballast  Nedam verwachten elk jaar tien garages een plaats te kunnen geven.


Technisch Weekblad is een uitgave van Beta Publishers.
© 2015 www.technischweekblad.nl - alle rechten voorbehouden.