Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

GBM Works ontwikkelt stille methode voor plaatsen windturbines

dinsdag 10 mei 2022

Als een grote offshore contractor, energiemaatschappijen en andere betrokken partijen interesse hebben in jouw oplossing voor het plaatsen van funderingen voor windturbines, dan weet je dat je iets goed in handen hebt. GBM Works werkt daardoor vol vertrouwen verder aan de eerste full scale proef volgend jaar zomer.

Is de tijd rijp voor drijvende windparken op zee?

donderdag 5 mei 2022

We hebben in Nederland de mazzel naast een ondiepe zee te wonen – bekeken vanuit het oogpunt van groene energie. Het is zelfs kilometers uit de kust relatief eenvoudig om een windturbine op de zeebodem te zetten. Dat geldt niet voor de meeste Europese wateren. Zijn drijvende windturbines daarvoor de oplossing?

Marcel Weeda, TNO: ‘Systeembenadering opnieuw belangrijk voor waterstof’

donderdag 5 mei 2022

Eind vorige eeuw gold de energiedrager waterstof als dé ultieme belofte voor een emissieloze energie-infrastructuur. Nu zet het nieuwe kabinet daar weer op in en wil het de productie van waterstof, opgewekt uit duurzame bronnen, verhogen tot 4GW in 2030. De VVD en D66 willen zelfs in een keer doorgroeien tot 8GW, duizend keer meer dan de huidige capaciteit. Wat is er veranderd? Marcel Weeda, senior onderzoeker waterstof bij TNO, geeft uitleg.

Energiebesparing: een kwestie van een goed verhaal

donderdag 5 mei 2022

De mate waarin energiebesparing wordt omarmd verschilt van land tot land. Of een land goed presteert op het gebied van energiebesparing hangt af van het verhaal dat een landsbestuur zijn inwoners voorhoudt over de noodzaak van die besparing. De meeste Europese lidstaten varen geen duidelijke koers op dit gebied.

Eindhoven koploper met Industry 4.0 in Europa

donderdag 5 mei 2022

R&D Eindhoven is toonaangevend in Europa als het gaat om octrooiaanvragen op het gebied Industry 4.0. Als geheel blijven de EU-landen echter nog ver achter op de VS, Japan, China en Zuid-Korea. Daar bevinden zich ’s werelds toonaangevende mondiale innovatiecentra.

Nederlands paviljoen op Floriade: Klimaatakkoord in de praktijk

vrijdag 29 april 2022

Met The Natural Pavilion laat een consortium van bijna 20 Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen. Het Rijkspaviljoen is onderdeel van de Dutch Innovation Experience op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Waarom heeft iedereen het over kleine kernreactoren?

zaterdag 23 april 2022

Het kabinet heeft plannen om in Nederland twee nieuwe kerncentrales te bouwen. CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal vindt dat niet ambitieus genoeg. Hij wil dat het kabinet werk gaat maken van de ontwikkeling van kleine, modulaire kernreactoren. Waarom is iedereen enthousiast over de Small Modular Reactors?

Het skillpaspoort: mogelijke oplossing voor vrij reizen op de arbeidsmarkt

zaterdag 23 april 2022

Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo door digitalisering, automatisering en robotisering. Het skillspaspoort kan de oplossing zijn om in te spelen op deze behoefte aan overzicht. Maar de ontwikkeling en implementatie ervan vraagt om visie, brede samenwerking en regie. Zo blijkt uit een recent onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!