Achtergrond

De overtreffende trap in de technologisering van de tuinbouw


City farming op de HTC Premium

Amanda Verdonk |
Life Sciences, Onderzoek & R&D

Ook in een klimaatcel zonder daglicht en potaarde, maar met ledverlichting en een gereguleerde lucht- en mesttoevoer, kan groente en fruit groeien.

Dat gaat sneller, kost veel minder water en kan zonder bestrijdingsmiddelen. Maar het is erg duur. Dus richt deze techniek zich nu vooral op exclusieve gewassen en ‘designersla’. Door...

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op TW en geniet van de vele voordelen. Je kan al overal bij voor slechts € 53,50 per jaar (online abonnement)!

Lezen met Blendle

Deel deze pagina
City farming wereldwijd

In Japan en Alaska is men het verst met city farming, maar ook NASA ontwikkeld soortgelijke concepten voor in de ruimte.

Japan: city farm met oogstrobots

De klimaatcellen van Philips in Eindhoven zijn bescheiden vergeleken met de indoor farm van ruim 7.500 m2 die het Japanse bedrijf Mirai samen met General Electric heeft gebouwd. De faciliteit produceert 10.000 kroppen sla per dag. Volgens CEO Shigeharu Shimamura wordt hier maar 3 % van een kropsla weggegooid, terwijl dat in het open veld doorgaans 30 % tot 40 % is. Ook zou deze indoor teelt 99 % minder water kosten dan open teelt. De city farm is een reactie op de aardbeving en tsunami van 2011, toen voedseltekorten ontstonden. De stadsteelt is gevestigd in een voormalige chipfabriek, die vanwege de ramp leeg kwam te staan. In de toekomst wil Mirai ook oogstrobots inzetten. In Hong Kong bouwt Mirai eenzelfde faciliteit.

Alaska: hydroponics

Alaska Natural Organics realiseerde vorig jaar in de hoofdstad Anchorage de eerste grote commerciële city farm. De planten groeien met behulp van hydroponics, een teeltsysteem zonder substraten. De planten groeien alleen op water met toegevoegde voedingsstoffen en zijn daardoor niet ‘vervuild’ met aarde. In deze koude en afgelegen staat is productie van groenten gedurende het hele jaar een flinke sprong voorwaarts. Tezamen met een biologisch certificaat moet dat de prijs van $ 5 per basilicumplant rechtvaardigen. In Nederland krijgen groenten uit een city farm geen biologisch keurmerk omdat ze niet in de grond geteeld zijn.

Marsplanten

Van een volledig kunstmatige teelt in klimaatcellen op aarde is het nog maar een kleine stap naar teelt in de ruimte. NASA experimenteert al sinds de jaren tachtig met kweken zonder daglicht. Als er ooit bemande missies naar Mars komen, dan is het wel prettig als de bemanning niet maandenlang alleen maar op gevriesdroogd astronautenvoer moet leven. Bovendien zou groente kweken goed voor het gemoed van de eenzame ruimtevaarders zijn. En aangekomen op Mars zullen ze ook zelf hun eten moeten verbouwen. Leo Marcelis is met zijn vakgroep betrokken bij een Europees project voor voedsel verbouwen op Mars. ‘Het is daar slecht toeven, dus de teelt moet in drukcabines plaatsvinden die tegen de kosmische straling bestand zijn. De zwaartekracht op Mars is maar een derde van de zwaartekracht op aarde. Dat heeft effect op de groeiontwikkeling van planten. Op aarde is onderzoek met beperkte zwaartekracht heel moeilijk, dus we hopen dat we in het International Space Station proeven mogen doen.’

Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven