Achtergrond

Gebouwen koelen met geluidsgolven

Jaap Faber |
Bouw & Civiele Techniek, Energie

Het Enschedese bedrijf Sound-Energy brengt een combinatie van een warmtemotor en een warmtepomp op de markt: de THEAC-25.

Dit apparaat maakt gebruik van het thermo-akoestische principe, waarbij een temperatuurverschil een geluidsgolf kan opwekken om hitte om te zetten in koude. Een groot voordeel van het systeem is volgens medeoprichter Herbert Berkhout (zie foto) dat het nauwelijks elektriciteit verbruikt. ‘Het hete water, 100 tot 160 °C, is in de zomer relatief gemakkelijk te verkrijgen met vacuüm buiscollectoren.’ Ook restwarmte van andere processen is prima te gebruiken als warmtebron.

Het systeem past het thermo-akoestisch principe toe in een gesloten systeem van vier drukvaten en vier feedbackbuizen gevuld met argongas onder een druk van 15 bar. Via een warmtewisselaar wordt het water in het eerste drukvat opgewarmd. Parallel aan de eerste wisselaar ligt een tweede warmtewisselaar op kamertemperatuur, gescheiden door een regenerator, een soort ‘warmtespons’ van staalwol.

Feedbackloop

Deze configuratie brengt de argonmoleculen in trilling en zo ontstaat er een geluidsgolf. Deze trilling arriveert via een buis in het tweede drukvat, waarin de warmtewisselaarsconfiguratie in spiegelbeeld is opgesteld. Daardoor remt de geluidsgolf af en neemt één wisselaar de warmte op. Als gevolg hiervan daalt de temperatuur in het drukvat. In de drukvaten drie en vier herhaalt dit proces zich. Het systeem vraagt alleen een kleine hoeveelheid elektriciteit voor de circulatiepompen. ‘Om te zorgen dat er geen faseverschuiving in de geluidsgolf plaatsvindt, moeten alle onderdelen exact op maat op elkaar afgestemd zijn, anders stopt de feedbackloop in het proces’, zegt Berkhout.

Bijkomend voordeel is dat de THEAC-25 geen speciaal koelmiddel of fase-overgang nodig heeft. Berkhout:  ‘Je kunt hierdoor eenvoudig ver onder 0 °C koelen. Ons systeem heeft een global warming potential van nul.’ Omdat er in het warmtewisselaarsgedeelte van de THEAC-25 geen bewegende delen zitten, vindt er hieraan nagenoeg geen slijtage plaats en is er weinig onderhoud nodig. SoundEnergy belooft een levensduur van dertig jaar. Berkhout zegt dat er inmiddels veel initiatieven zijn ontstaan om zijn nieuwe onderneming te ondersteunen en te financieren. Bij sommige (potentiële) klanten moet hij soms wat misverstanden ophelderen: ‘Zo spraken we een plantenkweker die bang was dat het geluid slecht zou zijn voor de groei van zijn planten. Maar de geluidsgolf blijft gewoon in de machine en is voor mens, plant en dier niet waarneembaar. Ook lopen de geluidsgolven niet door het te koelen gebouw.’

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven