Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2000

De omzet van de vijftig grootste ingenieursbureaus in Nederland is het afgelopen jaar met bijna zes procent gestegen ten opzichte van 1998. Dat ligt nog steeds boven het gemiddelde van de Nederlandse economie, maar de groei neemt al twee jaar af; in voorgaande jaren bedroeg het 13,5 procent respectievelijk 17 procent. De cijfers zijn overigens beperkt vergelijkbaar met eerdere jaren, vanwege wijziging van de rangschikkingsgrondslag.

Werd in de voorgaande acht jaar de top 50 steeds gerangschikt op ‘omzet exclusief uitbesteed werk’, nu gebeurt dat op totale bedrijfsomzet. Volgend jaar verschijnt de top 50 voor de tiende maal.

De engineering contractors laten traditioneel een divers beeld zien. Enkele bureaus vertonen een (zeer) gezonde groei, maar hier en daar is het kommer en kwel. De markt is slecht, aldus een insider. Jacobs Comprimo Nederland, het voormalige Stork Engineering Group, ziet dit jaar van vermelding af vanwege de overgangsperikelen. Fluor Daniel wil honderd mensen kwijt.

Substantiële buitenlandse activiteiten van ingenieursbureaus beperken zich grotendeels tot de top tien. Alleen Fugro (85 procent) en Arcadis (57 procent) halen meer dan de helft van hun omzet over de grens. Uitzonderingen zijn Oranjewoud (3 procent) en Halland Railconsult (1 procent). Van de kleinere bureaus zijn met name Resource Analysis (35 procent) en BKH (31 procent) actief in het buitenland.

Gedetailleerde informatie is te vinden op de poster die deze week als bijlage bij Technisch Weekblad verschijnt, met per bureau extra gegevens over gemiddelde leeftijd van het personeel, omzet in het buitenland en aandeel gedeclareerde uren in de bedrijfomzet.

Download hier de poster van de Top30 Ingenieursbureau's 2000.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven