Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2012

Peter Baeten |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Bouw & Civiele Techniek

Rekening houdend met inflatie zijn de gemiddelde startsalarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus sinds het begin van de crisis in 2009 met ongeveer vijf procent gedaald. Het ziet er niet naar uit dat daar snel positieve verandering in zal komen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 50 enquête onder ingenieursbureaus van Technisch Weekblad.

Het gemiddelde startsalaris bij de Nederlandse ingenieursbureaus ligt voor academische ingenieurs nog steeds op ongeveer 2.550 euro bruto per maand. Startende hbo’ers kunnen in deze branche gemiddeld rekenen op ongeveer 2.275 euro per maand. Sinds het begin van de economische crisis zijn deze bedragen nauwelijks meer veranderd. Als men rekening houdt met inflatie, zijn ze in deze periode behoorlijk gedaald, met zo’n vijf procent. Ruim veertig bureaus uit de Top 50 gaven dit jaar een indicatie van de hoogte van hun startsalarissen voor ingenieurs.

Uit het jaarlijkse onderzoek onder de Top 50 van ingenieursbureaus komt dit jaar een somber beeld en toekomstverwachting. Weliswaar is er over 2011 nog een lichte omzetgroei, maar die komt vooral van overnames en uit het buitenland. Volgens branche-organisatie NLingenieurs is de (mkb-) markt voor ingenieursdiensten in Nederland in 2011 met ongeveer twee procent gekrompen. Uit onderzoek van dezelfde organisatie komt voor het lopende jaar een krimpverwachting van 0,8 procent naar voren, terwijl directeur Paul Oortwijn ook in 2013 nog geen licht aan het eind van de tunnel verwacht.

Daarmee is de branche in een periode van stagnatie van (minimaal) vijf jaar beland. Vanaf 2009 liggen de gemiddelde groeicijfers van de vijftig grootste bureaus rond de nul procent.

Klik hier voor de Top 50 Ingenieursbureaus 2012.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven