Achtergrond

Elektrische autorace van Helmond naar Berlijn Premium

© Patrick Marx

Twee teams van elk veertien studenten van de Fontys Hogeschool in Eindhoven optimaliseerden het afgelopen halfjaar twee elektrische auto’s, een Buggy en een Burton. Ze willen laten zien dat elektrisch rijden met kleine en betaalbare auto’s binnen handbereik ligt. Op 9 juni nemen ze het tegen elkaar op tijdens een 684 km lange race van Eindhoven naar Berlijn.

Onbemande schepen: de beste stuurlui staan aan wal Premium

© Rolls Royce

Dat schepen in de nabije toekomst zonder bemanning gaan varen, daar zijn experts van de Technische Universiteit Delft, MARIN en de KVNR heilig van overtuigd. En hoewel er nog heel wat moet gebeuren op de gebieden van technologie, wetgeving en veiligheid, is het slechts een kwestie van tijd voordat de beste stuurlui met recht aan wal staan.

Revalideren met Nederlandse vr Premium

© Motek

Machines en machineonderdelen zijn volgens het CBS sinds 2015 het belangrijkste exportproduct van Nederland. Het in Amsterdam gevestigde Motek draagt hier zijn steentje aan bij met systemen die motion capture, virtual reality (vr) en software integreren voor de registratie en analyse van de menselijke motoriek in onderzoeks- en revalidatiecentra.

Navigeren tussen wetenschap en winst Premium

© Deltares

De Grote Technologische Instituten (GTI’s) krijgen tussen 2010 en 2021 28 % minder geld van de overheid, zo stelde het Rathenau Instituut eind april nogmaals vast. Geen nieuws voor de GTI’s – die nu door het leven gaan als ‘toegepaste onderzoeksorganisaties’ onder de koepel van TO2 – maar natuurlijk wel een forse aderlating. Haags onderzoeks­beleid blijkt wederom neer te komen op het dichtdraaien van de geldkraan.

Mondiaal model toont overstromingsrisico’s Premium

© Deltares

Alleen al door bodemdaling en zeespiegelstijging is de kans op verdrinking in kustgebieden in 2080 50 % groter dan nu. In deze prognose gaat men nog uit van dezelfde bevolkingsaantallen over 63 jaar, dezelfde economische waarde en gelijkblijvende hoogte van waterkeringen. De dataverzamelaars brengen later dit jaar een berekening naar buiten waarin wel de verwachte stijging in bevolkingsaantallen en toename in potentiële materiële schade zijn verwerkt. Het mondiale overstromingsmodel van Aqueduct is een werk in uitvoering.

Superieur gelijkstroom verovert het net Premium

© Erwin Suvaal

Gelijkstroom biedt technisch gezien vele voordelen ten opzichte van wisselstroom. Van al onze apparaten werkt 80 à 90 % al op gelijkstroom, afkomstig uit een ingebouwde transformator. De technische universiteit van Aken en een groep Nederlandse hogescholen en bedrijven onderzoeken de toekomst van de gelijkstroom in onze wijken en huizen. Het DC Flexhouse in Heerlen biedt de eerste opstap naar implementatie in de praktijk.

Precisielandbouw: van boer naar ict’er

© Novifarm

Precisielandbouw staat volop in de belangstelling van politiek Den Haag. Staatssecretaris Van Dam kondigde midden februari een Nationale Proeftuin Precisielandbouw aan, en investeerde half maart nogmaals in opensource satellietdata. Om de huidige status van de precisielandbouw in Nederland te onderzoeken, sprak TW met akkerbouwer Leon Noordam, onderzoeker Corné Kempenaar en robotbouwer Allard Martinet.

Droogfietsen in de Dutch mountains Premium

Tacx’ nieuwste wapen om de wereldmarkt te veroveren is de Magnum, een loopband waarop je kunt fietsen. Professionals en amateurs trainen hierop onder realistische omstandigheden ‘in de bergen’, want de fiets staat los op de band die een hellinghoek maakt.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven