Achtergrond

Supercomputers naderen de exaschaal Premium

Supercomputers naderen de exaschaal

© Erwin Suvaal

Tegen het jaar 2020 komen de eerste supercomputers op de markt die één exaflops (1018 berekeningen per seconde) halen. Er staat niet alleen technologisch kunnen op het spel, maar ook nationale prestige. Europa werkt aan het inhalen van zijn achterstand.

Plasma-geactiveerd water veelzijdig inzetbaar Premium

© Bart van Overbeeke

Als je water met plasma behandelt, doe je in feite hetzelfde als moeder natuur tijdens een onweers-bui: je brengt de lucht in het water – zij het kunstmatig – in de plasmafase. De natuur doet dat met bliksemschichten op en in het water in bijvoorbeeld de regen, een meer of een vennetje. In het laat-ste geval ontstaat er dan tijdelijk een enorme hoeveelheid door plasma geactiveerd water. Ook de vallende regen is dan voor korte tijd door plasma geactiveerd.

Urbanisatie: een toekomstvisie is de sleutel Premium

© Arcadis

Met de alsmaar toenemende verstedelijking neemt ook de druk op ruimte in Nederland meer en meer toe. De ingenieurs van vandaag werken daarom nu al aan oplossingen om onpraktische verdichting of verwaarlozing van ruimte in de toekomst te voorkomen, zodat ons land leefbaar en aangenaam blijft. Met name de (her)ontwikkeling van infrastructuur speelt hierin een grote rol.

‘Tom & Jerry’ slaan alarm over aquifers Premium

Dalend zoetwaterpeil Lake Mead VS

© U.S. Bureau of Reclamation

Grote delen van de wereld zijn voor diverse voorzieningen afhankelijk van zogenoemde aquifers: watervoerende lagen in de ondergrond. Maar veel van deze aquifers verliezen veel sneller water dan dat ze het weer aangevoerd krijgen. Data van de ‘Tom & Jerry-satellieten’ en complexe hydrologische modellen moeten bijdragen aan een duurzamere inzet van grondwater.

Waar blijft de waterstofinfrastructuur? Premium

shell

© Shell

In 2050 heeft Nederland zijn CO2-uitstoot met 95 % gereduceerd ten opzichte van 1990. Tenminste, dat is de bedoeling. Volgens deskundigen is dat alleen mogelijk als ook waterstof als alternatieve energiebron voor vervoer wordt ingezet. Technologisch kan het, maar in de praktijk komt het maar niet van de grond.

TUD deelt vier eredoctoraten uit

© Roy Borghouts / TU Delft

Afgelopen vrijdag, tijdens de diesviering (zie voorpagina), lauwerde de TU Delft vier wetenschappers met een eredoctoraat. In de eerste plaats natuurlijk om hun grote wetenschappelijke verdiensten, maar ook om de samenwerking met hun Delftse vakgenoten te bestendigen. Doorgaans benoemt de universiteit twee eredoctoren per jaar, maar vanwege het 175-jarig bestaan pakte Delft uit met vier.

De vlieger van Kitepower gaat op Premium

Sam Rentmeester

© Sam Rentmeester

Windenergie oogsten met slechts een tiende van het materiaalgebruik van een conventionele windturbine en met een dubbele opbrengst bij hetzelfde nominale vermogen. Dat blijkt kinderspel door simpelweg een vlieger op te laten zo toont Kitepower.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Naar boven