Achtergrond

Visie 2016: technici bouwen aan de toekomst

Bedrijven merken dat de vraag naar hun technische expertise weer toeneemt en daarmee ook de behoefte aan goed geschoold technisch personeel, zo is op te maken uit Visie 2016, een serie commerciële bijdragen waarin partners van TW hun visie op het komende jaar geven. 

Wetsus laveert tussen bedrijf en universiteit Premium

Wetsus doet onderzoek in opdracht van bedrijven die ‘lid’ zijn en laat dat in huis uitvoeren door hoogleraren en promovendi. Vaak komen daar doorbraakinnovaties uit voort die men graag wil patenteren. ‘Het octrooibeleid van Wetsus heeft als voorbeeld gediend voor het IP-beleid van topsectoren.’ 

Alles komt samen in de digitale fabriek Premium

Na de mechanisering, de elektrificering en de automatisering is het nu tijd voor de vierde industriële revolutie, of Industrie 4.0, zoals het buzzwoord luidt: de digitalisering van de fabriek. In Nederland nemen composietbouwer Airborne en Siemens het voortouw met het Digital Factory FieldLab in Ypenburg, dat op 1 december door burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag werd geopend.

‘We zijn geen nerds en we hebben iets te bieden’

Onlangs werd Aukje Doornbos uitgeroepen tot ‘Young Captain of the Year’. De senior adviseur van DSM-baas Feike Sijbesma maakt deel uit van een voorhoede van vrouwen die het hogerop zoeken in het bedrijfsleven. TW sprak met Annemieke Nijhof (ceo Tauw), Susanne Bach (innovatiemanager Essent) en Neriman Kocaman (manager high end beveiligingssoftware en verificatie & validatie bij Croon Elektrotechniek) over de weg naar de top.

‘C-ITS de volgende grote stap in de mobiliteit’ Premium

© Toyota

De media struikelen over elkaar heen wanneer de term ‘zelfrijdend’ valt. Het onderwerp spreekt nu eenmaal tot de verbeelding. In kringen van ontwikkelingstechnici is echter Coöperatieve ITS – waarmee verkeersdeelnemers onderling en met de wegbeheerders communiceren – hét onderwerp van de komende jaren. Minder ‘sexy’ wellicht, maar veiligheid, doorstroming, milieu en ook rijplezier zijn ermee gediend. In Japan is men er al mee begonnen.

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven