Achtergrond

Patenten in de VS: over trollen en Tesla Premium

Trollen remmen de innovatie in Amerika. Dat is de conclusie van James Bessen, patentrecht-expert aan Boston University. et gevolg is dat het aantal rechtszaken over patenten in de VS steeds verder toeneemt. Dat het ook anders kan, bewijst Tesla.

Mede door het toedoen van de trollen heeft Elon Musk, de ceo van Tesla, een negatieve visie op...

Alles lezen en onbeperkte toegang?

Neem nu een abonnement op TW en geniet van de vele voordelen. Je kan al overal bij voor slechts € 53,50 per jaar (online abonnement)!

Lezen met Blendle

Deel deze pagina
Weg met de trollen

Grote en kleine Amerikaanse bedrijven worden regelmatig aangeklaagd door ‘patent assertion entities’, beter bekend als ‘patent trolls’ of simpelweg ‘trollen’. Het zijn bedrijven die hun patenten louter en alleen gebruiken om schadeclaims in te dienen en die hun geld verdienen met het incasseren van schadevergoedingen. Vaak betreft het geen technologiebedrijven, maar simpelweg opkopers van patenten.

Er is ook een groeiende trend waarbij legitieme bedrijven in feite een trol inhuren om een concurrent het leven zuur te maken. Zo’n bedrijf verkoopt dan een patent aan een trol en deze sleept vervolgens de beoogde concurrent voor een rechtbank.

De belaagde bedrijven verzinnen steeds weer nieuwe strategieën en constructies om zich de trollen van het lijf te houden. Toen het Canadese Nortel Networks in 2009 bankroet ging, kochten Apple, Microsoft, Sony, RIM en Ericson samen voor € 4,1 miljard alle patenten van het failliete bedrijf. Deze patenten kwamen in een ‘patent pool’ die alleen openstond voor de leden van de joint venture. Het belangrijkste motief daarbij was dat de betrokken bedrijven wilden voorkomen dat deze patenten in handen van trollen zouden komen.

De strategie van de patent pool is effectief maar erg duur. Vandaar dat een aantal bedrijven in Silicon Valley in 2014 op de proppen kwam met LOT, het license-on-transfer netwerk. Een bedrijf dat zich aansluit bij LOT geeft in principe alle andere leden van het netwerk een licentie om al zijn patenten te gebruiken. Maar – en hier zit de kneep – die licentie wordt pas van kracht wanneer, door wat voor reden dan ook, het betrokken patent in handen raakt van een bedrijf buiten het netwerk.

Trollen kunnen uiteraard niet lid worden van LOT. Mocht zo’n trol toch een patent uit het netwerk weten te bemachtigen, dan is het patent niet te gebruiken voor een afpersing omdat alle bedrijven binnen het LOT-netwerk plotseling een rechtsgeldige licentie hebben voor het betreffende patent. Het is duidelijk een preventieve maatregel, want patenten in de pool van het LOT-netwerk zijn zo niet meer interessant voor een trol. Geen wonder dus dat gerenommeerde namen als Google, SAP, Canon, Ford en Dropbox zich bij LOT hebben aangesloten.

LOT is even effectief, maar een stuk goedkoper als een patent pool. De initiatiefnemers schrijven: ‘Als we LOT in 2005 hadden gevormd en alle bedrijven die sindsdien aangeklaagd zijn door trollen hadden zich aangesloten, dan had ons dat meer dan $ 100 miljard in kosten van rechtszaken en schadevergoedingen gescheeld.’

Er is ook een evident nadeel: een patent in het LOT-netwerk wordt minder aantrekkelijk en verliest daardoor een aanzienlijk deel van zijn waarde.

Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven