Achtergrond

Spons zuigt olievervuiling op

Edo Beerda |
Maritiem & Offshore

Technostarters zijn lang niet altijd jonge honden, Oil Spill Cleaning and Rescue Solutions (OCRS) is het levende bewijs.

Twee oude rotten uit de maritieme sector willen olievervuiling simpel en efficiënt opruimen: door er een gigantische spons op te leggen.

Deze spons, die als vloeistof wordt uitgespoten en daarna uithardt, bestaat grotendeels uit purschuim. Door toevoeging van een aantal additieven krijgt dit het vermogen om met een factor 100 uit te zetten. Wat dat precies voor toeslagstoffen zijn, is het geheim van de smid. ‘Belangrijker is het feit dat het pakket dat ontstaat, blijft drijven en dat het niet-toxisch is’, zegt Bruno Valkeniers (59). Met compagnon Henk Smith (47) runt hij de start-up vanuit incubator Yes!Delft.

Zelf vinden ze het geen toeval dat uitgerekend twee mensen met maritieme ervaring het probleem van olievervuilingen te lijf gaan. Valkeniers (consultant haven- en transportwereld en Antwerps gemeenteraadslid) en Smith (offshore en ex-Smit Internationale) hebben vaak van nabij de gevolgen van olievervuiling gezien. Alleen in Nederlandse havens vinden jaarlijks al 1.300 olielekkages plaats. Slechts een klein deel ervan wordt opgeruimd. Van de enorme vervuiling in 2010 in de Golf van Mexico is maar 25 % opgevist, tegen astronomische kosten: $ 30 miljard. ‘Ons product kan het goedkoper en beter’, zegt Smith. ‘Chemische middelen die in de Golf zijn gebruikt, zijn ineffectief en giftig. En het overgrote deel zakt met de olie naar de bodem. Daar heb je dus weinig aan.’

Als de eerste laag olie met afzuiginstallaties of oliescheidende ‘skimmers’ is verwijderd, ruimt het gepatenteerde OCRS-product de rest op. Een sproeiarm brengt het vloeibare product vanaf een schip op een olievlak – ook op moeilijk bereikbare plekken in havenbekkens. Na uitzetten zuigt de spons zich vol met olie. Een schip dat achter het sproeischip vaart, vist de drijvende pakketten simpel weer op. Opgeruimde olie, die bij comprimeren van de sponzen vrijkomt, is herbruikbaar, bijvoorbeeld als brandstof

Badkuipproeven waren al een succes. Grootschalige tests in een gespecialiseerd laboratorium moeten uitwijzen voor welke soorten vervuiling het product geschikt is en of het werkt in zout en stromend water. Mogelijk is de uithardingstijd nog te verbeteren. OCRS kijkt niet alleen naar toepassingen op het water. Het is goed mogelijk dat er op termijn een product op de markt komt dat olie op de weg, op garagevloeren of op ijs in het poolgebied kan opruimen.

Voor Smith en Valkeniers is het opstarten van een bedrijfje een avontuur. Vanuit Yes!Delft krijgt het duo begeleiding bij doelgroepdefinitie, technische validatie en het aanboren van durfkapitaal en subsidies. Valkeniers: ‘We hebben beiden bij grote bedrijven gewerkt en dachten dat we alles wel gezien hadden, maar als technostarter moet je veel opnieuw uitvinden. Leuk! In potentie is OCRS een miljoenenbedrijf, maar op dit moment staat het plezier voorop.’

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Technostarter

Jonge bedrijfjes met innovatieve ideeën en producten: dat is het onderwerp van de rubriek Technostarter. Daarbij gaan we natuurlijk in op het product zelf, maar ook op de dingen die een jonge ondernemer allemaal op zijn of haar weg vindt.

Is jouw bedrijfje ook een geschikte kandidaat voor deze rubriek, mail dan naar de redactie.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven