Achtergrond

Herstel zichtbaar


TW Salarisonderzoek 2015

Thomas van de Sandt |
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Het herstel van de Nederlandse economie wordt langzamerhand ook zichtbaar in het salaris van hogeropgeleide bèta’s en ingenieurs. Zij zagen hun salaris afgelopen jaar gemiddeld met 3,8 % stijgen, terwijl ze vorig jaar nog een salarisstijging van slechts 2,1 % verwachten, zo blijkt uit het TW Salarisonderzoek 2015.

Download de resultaten p1-2 (jpg, 2,01 MB)

Download de resultaten p3-4 (jpg, 1,86 MB)

De enquête voor het jaarlijkse TW Salarisonderzoek is dit jaar door 1.857 mensen volledig ingevuld, van wie 83 % een hbo-opleiding of hoger heeft afgerond. Met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar is vooral de jongere generatie in dit onderzoek goed vertegenwoordigd.

Zij zijn steeds positiever over de arbeidsmarkt. Dit jaar merkt 59 % dat de arbeidsmarkt voor hogeropgeleide bèta’s en ingenieurs weer aantrekt, tegenover 50 % vorig jaar en slechts 40 % in 2013. Vooral binnen de ict is het herstel zichtbaar; daar ziet 67 % de arbeidsmarkt aantrekken.

Dat inzicht zorgt er maar in beperkte mate voor dat ingenieurs zich meer gaan manifesteren op de arbeidsmarkt. Op dit moment is 28 % op zoek naar een nieuwe functie en 24 % op zoek naar een nieuwe werkgever, terwijl dat vorig jaar respectievelijk 26 % en 22 % was. Vooral de leeftijdscategorie van 30 tot 45 jaar is actief; hier is 31 % op zoek naar een nieuwe baan en 27 % naar een nieuwe werkgever.

Tevreden

Ingenieurs zijn over het algemeen tevreden met hun baan en hun salaris, 48 % beoordeelt het eigen salaris als ‘goed’ of ‘uitstekend’ en slechts 18 % als ‘matig’ of ‘onvoldoende’. Duidelijk is dat voor ingenieurs het meeste is te verdienen als zij doorgroeien naar een managementfunctie. De branches waarin voor startende bèta’s het meest is te verdienen zijn het bank- en verzekeringswezen, de gezondheidszorg, lucht- en ruimtevaart, offshore en scheepvaart. De studies die leiden tot de best verdienende startersfuncties zijn technische bestuurskunde, maritiem officier, lucht- en ruimtevaarttechniek, industrieel ontwerpen, en technische natuurkunde.

Voor meer resultaten, download de bestanden bovenaan deze pagina.

 

Deel deze pagina
Abonnement

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW


Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven