Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

VS omarmen het metrieke stelsel maar half  Premium

woensdag 15 april 2015

Op 18 Germinal, Jaar 3 – koppen rolden bij tientallen van de guillotine – voerde Frankrijk het metriek stelsel in. Eigenlijk was dat 7 april 1795, maar er was al een nieuwe kalender geadopteerd met weken van tien dagen. De nieuwe standaardeenheden, alle vijf gebaseerd op het decimale stelsel, waren de mètre, de are (100 m2), de stère (1m3), de litre (1 dm3) en de gramme. De meter was het  1/10.000.000 deel van de afstand tussen evenaar en Noordpool.

Enkelglas met de eigenschappen van dubbelglas  Premium

woensdag 15 april 2015

Wat hebben het Torentje van de premier, de Amsterdamse Apple Store, het Palais Bourbon in Parijs en Abbaye St. Michel de Frigolet in Tarascon-sur-Rhône gemeen? Ze zijn geïsoleerd met enkelglas van Van Ruysdael uit Delft en Albertville.

Innovatief blijven door je eigen ding te doen  Premium

vrijdag 23 januari 2015

Grondstoffen- en energievoorziening. Dat zijn de belangrijkste thema’s waar Nederland zich in de komende jaren op moet gaan toeleggen, als het aan Jos Keurentjes, CSO bij TNO, ligt: ‘In het ontwikkelen van de biobased economy moeten we veel meer kijken naar de integrale keten.'

TW Salarisonderzoek 2014

woensdag 19 november 2014

Ingenieurs zijn voorzichtig positief over de arbeidsmarkt en hun eigen positie daarin, zo blijkt uit het TW Salarisonderzoek 2014. Vooral voor de (petro)chemie, maritieme techniek en ict gaat het goed, terwijl de publieke sector en de bouw voorlopig achterblijven.

Erik Huizer: ‘Bij SURFnet kan ik slagvaardig zijn’  Premium

vrijdag 31 oktober 2014

Vanaf het eerste moment betrokken bij de ontwikkeling van internet, weet Erik Huizer van SURFnet als geen ander hoe je ict-innovaties vertaalt naar praktische toepassing. Zijn creatieve hart gaat sneller kloppen van internetprotocollen en gadgets, en hij windt zich op over misbruik van open internet, zijn stokpaardje. ‘Bij de NSA is de proportionaliteit totaal zoek.’

Wubbolts: ‘Praten over inhoud in een strategische context’  Premium

vrijdag 26 september 2014

Wubbolts: ‘Praten over inhoud Als cto moet je een drijfveer hebben, een toekomstvisie. Voor Marcel Wubbolts, cto van DSM, was en is dit de introductie en doorontwikkeling van duurzame technologie in de maakindustrie. Hij deelt zijn ervaringen over de weg die hij bewandelde en licht zijn r&d-filosofie toe. ‘Nieuwsgierigheid helpt en zorgt voor inhoudelijke discussies.’

Top 50 Ingenieursbureaus 2014

donderdag 3 juli 2014

Op het eerste gezicht lijkt de malaise bij de Nederlandse ingenieursbureaus aan te houden. In het afgelopen jaar daalde de gemiddelde omzet immers licht, zo blijkt uit de jaarlijkse Top 50 van Technisch Weekblad. Het betekent alweer het vijfde opeenvolgende jaar van stagnatie. Toch is de verwachting van directeur Paul Oortwijn van NLingenieurs dat de moeilijke periode nu echt voorbij is.

Van Dalen: Innovatief in een conservatieve sector  Premium

vrijdag 23 mei 2014

De offshoreindustrie staat niet bekend om zijn innovatieve karakter, maar dat beeld is maar ten dele terecht, zegt Wouter van Dalen, r&dmanager van Seaway Heavy Lifting. Een jonge innovatiedeskundige met een achtergrond buiten de maritieme sector is misschien wel precies wat een bedrijf als SHL nodig heeft. ‘Ik heb bij TNO een heel goed beeld gekregen hoe r&d eruit hoort te zien. Nu ben ik dat aan het toepassen in de maritieme wereld.’

Top 30 R&D 2014

vrijdag 11 april 2014

Voor het eerst in vijftien jaar, sinds Technisch Weekblad een r&d-toplijst publiceert, staat Philips bij de bedrijven niet op nummer 1. Philips-spinoff ASML is het bedrijf waaruit het ontstond qua r&d-uitgaven inmiddels ontgroeid. In totaal gaf de Top 30 bedrijven 3,2 % meer uit aan onderzoek en ontwikkeling dan in 2012.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!