Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

Water vasthouden op cultuurplein

dinsdag 22 december 2020

In het Limburgse Horst aan de Maas experimenteert bureau Kragten met een unieke manier om regenwater op te vangen, vast te houden en geleidelijk richting de beplanting te laten vloeien.

Balanceren op de Zuidas

maandag 21 december 2020

Aan de Amsterdamse Zuidas verscheen dit jaar een opmerkelijk gebouw, met een transparante gevel die elk moment voorover lijkt te kantelen. De Terrace Tower werd mogelijk gemaakt door een eenvoudig concept, gemonitord en bijgestuurd tijdens de bouw.

De methaanspeurders: TROPOMI, CLAIRE, IRIS EN HUGO

woensdag 16 december 2020

Het Nederlandse meetinstrument TROPOMI registreert sinds 2017 aan boord van de Europese Sentinel-5P satelliet concentraties van methaan en andere gassen in de atmosfeer. Met data van TROPOMI konden Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in april 2020 na veel rekenwerk onthullen dat het Permian Basin, een gebied in Texas en New Mexico met veel olie- en gaswinning, jaarlijks 2.700 kiloton methaan uitstoot. Dat was een factor twee groter dan de opgaven van de olie- en gassector, die voornamelijk gebaseerd zijn op grondmetingen en schattingen.

'IP is basis-infrastructuur van kenniseconomie'

woensdag 16 december 2020

Strategische plannen op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie zijn dit jaar abrupt doorkruist door de realiteit van het coronavirus. Met zicht op werkende vaccins en een economie die mogelijk een V-vormig herstel gaat vertonen, blikken we met Octrooicentrum Nederland (onderdeel van RVO) vooruit op trends en ontwikkelingen voor volgend jaar.

‘‘Off grid’ wint ijzerpoeder van andere energiedragers’

dinsdag 8 december 2020

IJzerpoeder gaat een belangrijke rol spelen in een duurzaam energiesysteem, denken Philip de Goey (PG) en Tim Spee (TS) van de TU/e. Het is veiliger en compacter dan alternatieven als waterstof en ammoniak. De Goey (hoogleraar verbrandingstechnologie) en Spee (projectleider van het Metal Power consortium) zien de circulaire brandstof als hét medium om wind- en zonne-energie van ver weg naar Nederland te vervoeren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!