Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

‘We ontkomen niet aan biobased bouwen’

vrijdag 2 april 2021

Bouw-innovator en ‘greenspirator’ Jan Willem van der Groep is overtuigd van de noodzaak om op grotere schaal biobased te gaan bouwen. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Ten eerste: je vermijdt CO2-intensieve bouwmaterialen als staal en beton die samen (inclusief transport) goed zijn voor 15% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ten tweede: je slaat voor vele decennia CO2 op in een gebouw zelf. Als we niet snel overstappen is ons koolstofbudget voor de bouw over 7 jaar op. Dan hebben we zonder dat we er erg in hadden alle CO2 die we nog mochten uitstoten om binnen de 1,5 graden doel van Parijs te blijven er door heen gejaagd.

De moeizame maar zekere weg naar het materialenpaspoort  Premium

donderdag 1 april 2021

Op de weg naar meer circulaire bouw is het materialenpaspoort een van de belangrijkste hulpmiddelen. Het concept wordt dan ook gedragen door de hele bouwwereld, maar de uitdagingen zijn nog talloos. Toch blijven betrokkenen vertrouwen houden. ‘Ik ben meer hoopvol dan terneergeslagen.’

Goede vraag: Staat ons een koolstofvezelrecycleramp te wachten?

donderdag 1 april 2021

’s Werelds grootste passagiersvliegtuig Airbus A380, de futuristische sportauto Aston Martin Valkyrie en de recordlange bladen van de Haliade-X-windmolen op de Tweede Maasvlakte: geen van allen waren ze er geweest zonder het ultrasterke en lichte materiaal koolstofvezel. Het gebruik van dit spul heeft de afgelopen twintig jaar een enorme vlucht genomen. En de vraag ernaar blijft maar stijgen. Dit brengt een probleem met zich mee, want koolstofvezelcomposieten zijn enorm moeilijk te recyclen. Staan we aan de vooravond van een nieuwe recycleramp?

Boekrecensie: Dromen over een dakvijver

vrijdag 19 maart 2021

Passieve zonne-energie is misschien een veel te weinig toegepaste aanpak binnen de woningbouw, lezen we in Activism in architecture. De techniek heeft veel voordelen, en zou meer aandacht verdienen dan de huidige, veel in het nieuws zijnde ‘actieve’ zonnepanelen of zonneboilers.

‘Dunkelflaute is de minste van mijn zorgen’

vrijdag 19 maart 2021

Sinds 2012 is ‘veel schrijvend ingenieur’ Thijs ten Brinck met zijn website Wattisduurzaam.nl uitgegroeid tot een invloedrijke stem in het debat rond de energietransitie. In zijn analyses toont de UT-ingenieur dat je tegelijk uitgesproken en genuanceerd kunt zijn over dit thema. Inmiddels schrijft Ten Brinck vooral in de avonduren en weekenden, naast zijn werk als duurzaamheidsadviseur bij We-Boost Transitions.

Duurzaamheid in complexe infrastructuurprojecten

vrijdag 19 maart 2021

In het Kanaal Gent-Terneuzen komt een nieuwe grote sluis en de twee 50 jaar oude bruggen over het kanaal worden gemoderniseerd en op afstand bedienbaar gemaakt. Wie maakt deze moderne infrastructuur mogelijk? TW volgt deze projecten en zoomt met vijf professionals in op het thema duurzaamheid.

De toekomst van het vliegen: duurzamer en duurder

vrijdag 19 maart 2021

Technisch is het mogelijk met biokerosine en synthetische kerosine de complete luchtvaart duurzaam te maken. Het is wel duur. Daarom zijn er internationale afspraken nodig die het bijmengen van duurzame brandstoffen stimuleren of verplichten.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!