Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

Marcel Weeda, TNO: ‘Systeembenadering opnieuw belangrijk voor waterstof’

donderdag 5 mei 2022

Eind vorige eeuw gold de energiedrager waterstof als dé ultieme belofte voor een emissieloze energie-infrastructuur. Nu zet het nieuwe kabinet daar weer op in en wil het de productie van waterstof, opgewekt uit duurzame bronnen, verhogen tot 4GW in 2030. De VVD en D66 willen zelfs in een keer doorgroeien tot 8GW, duizend keer meer dan de huidige capaciteit. Wat is er veranderd? Marcel Weeda, senior onderzoeker waterstof bij TNO, geeft uitleg.

Energiebesparing: een kwestie van een goed verhaal

donderdag 5 mei 2022

De mate waarin energiebesparing wordt omarmd verschilt van land tot land. Of een land goed presteert op het gebied van energiebesparing hangt af van het verhaal dat een landsbestuur zijn inwoners voorhoudt over de noodzaak van die besparing. De meeste Europese lidstaten varen geen duidelijke koers op dit gebied.

Eindhoven koploper met Industry 4.0 in Europa

donderdag 5 mei 2022

R&D Eindhoven is toonaangevend in Europa als het gaat om octrooiaanvragen op het gebied Industry 4.0. Als geheel blijven de EU-landen echter nog ver achter op de VS, Japan, China en Zuid-Korea. Daar bevinden zich ’s werelds toonaangevende mondiale innovatiecentra.

Nederlands paviljoen op Floriade: Klimaatakkoord in de praktijk

vrijdag 29 april 2022

Met The Natural Pavilion laat een consortium van bijna 20 Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen. Het Rijkspaviljoen is onderdeel van de Dutch Innovation Experience op de Floriade Expo 2022 in Almere.

Waarom heeft iedereen het over kleine kernreactoren?

zaterdag 23 april 2022

Het kabinet heeft plannen om in Nederland twee nieuwe kerncentrales te bouwen. CDA-Tweede Kamerlid Henri Bontenbal vindt dat niet ambitieus genoeg. Hij wil dat het kabinet werk gaat maken van de ontwikkeling van kleine, modulaire kernreactoren. Waarom is iedereen enthousiast over de Small Modular Reactors?

Het skillpaspoort: mogelijke oplossing voor vrij reizen op de arbeidsmarkt

zaterdag 23 april 2022

Beroepen veranderen of verdwijnen in hoog tempo door digitalisering, automatisering en robotisering. Het skillspaspoort kan de oplossing zijn om in te spelen op deze behoefte aan overzicht. Maar de ontwikkeling en implementatie ervan vraagt om visie, brede samenwerking en regie. Zo blijkt uit een recent onderzoek van TNO in samenwerking met een drietal hogescholen en steun van Instituut Gak.

Update HSL van London naar de West Midlands

dinsdag 15 maart 2022

Twee tunnelboormachines (TBM's) die de langste tunnel van HS2 uitgraven, hebben de eerste fase voltooid. Het eerste deel van het zuidelijke portaal van de Chiltern-tunnel naar de eerste ventilatieschacht is voltooid.

FMN en TVVL gaan samenwerking aan

dinsdag 15 maart 2022

Met enthousiasme kondigen TVVL en Facility Management Nederland (FMN) aan om per 1 april 2022 samen te werken. TVVL uit Woerden gaat voor FMN de ledenadministratie, financiën, eventorganisatie en marketing uitvoeren. De 2 verenigingen zijn actief in de gebouwde omgeving en verwachten uit hun samenwerking voordelen voor hun respectievelijke leden, de sector én de maatschappij te behalen.

Top 10 werkgevers

dinsdag 1 maart 2022

Het Rijk is voor het derde jaar op rij de meest favoriete werkgever onder de Nederlandse beroepsbevolking, Shell komt de top 3 binnen Net als in 2019 en 2020 staat het Rijk bovenaan de lijst van meest favoriete werkgevers onder de Nederlanders, de Nationale Politie volgt op plek 2. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group, waarbij in totaal 23.676 personen zijn ondervraagd in 2020 en 2021. De GGZ en Google zijn dit jaar nieuw in de top 10.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!