Infra-ontwerp bij onzekerheid

-

Delft
Meer informatie

In deze cursus leer je nieuwe benaderingen te doorgronden en toe te passen bij het ontwerpen van infrastructuur onder onzekerheid.

Ontwerpers van infrastructurele werken worden steeds meer geconfronteerd met onzekerheden. We leggen werken aan die decennia mee moeten maar we weten niet precies waar deze werken in de toekomst aan moeten voldoen. Ook in de kennis van nu zitten onzekerheden over de parameters en vergelijkingen van de gebruikte modellen. Vanuit onderzoek naar diepe onzekerheden komen nieuwe benaderingen beschikbaar die in aanvulling op probabilistische benaderingen het omgaan met onzekerheden in het ontwerp van beleid en infrastructuur ondersteunen. In deze cursus leer je deze nieuwe benaderingen te doorgronden en toe te passen bij het ontwerpen van infrastructuur onder onzekerheid. Centraal daarbij staat Exploratory Modelling and Analysis (EMA). Dit is een krachtig software instrument om op basis van een systeem simulatiemodel je ontwerpruimte te verkennen en de prestaties van alternatieve ontwerpen te evaluaren, rekening houdend met verschillende typen belangrijke onzekerheden. Met verschillende praktijkvoorbeelden tonen wij de werking én meerwaarde van deze instrumenten om een robuust ontwerp te maken. Je gaat daarna zelf aan de slag. Je maakt een eenvoudig systeemmodel voor een infrastructuur en maakt met behulp van EMA-workbench een robuust ontwerp. Deze cursus maakt onderdeel uit van het onderzoekprogramma NWO-UDW Adaptive Delta Management van TPM-TU Delft. Deze cursus wordt in het Engels gegeven.

Maak je ontwerp robuust

Bij deze cursus leer je:

  • Wat robuustheid, resilience, adaptiviteit en flexibiliteit betekenen;
  • Wat robuust ontwerpen is;
  • Wat diepe onzekerheid en probabilistische onzekerheid is;
  • Een fit for purpose systeem model maken;
  • Werken met de EMA-workbench om je ontwerpruimte te bepalen;
  • Je ontwerp met alle onzekerheden te optimaliseren, zodat er een robuust ontwerp ontstaat.

Bedoeld voor:

Deze cursus is bedoeld voor ingenieurs, ontwerpers en beleidmakers van rijksoverheid, gemeenten en waterschappen; ontwerpers bij kennisinstituten en ingenieursbureaus. De gepresenteerde technieken zijn toepasbaar op veel soorten infrastructuur (assets): watersystemen, gemalen, hoog water bescherming, afvalwatersystemen en zuiveringen, drinkwater systemen etc. Voorkennis vereist van Python, Excel(gevorderd)en/of VenSim

Deel deze pagina
Agenda aanvullen

Wil je jouw evenement promoten? Meld je evenement aan voor de agenda!

Evenement aanmelden

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Naar boven