Process control | Technisch Weekblad

Process control

van 4 november 2020 9:00 tot 18 november 2020 17:00

PAO Techniek en Management
Meer informatie

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan fabrieksinstallaties wat betreft kwaliteit, productiviteit, CO2-uitstoot en energieverbruik. Bij het optimaliseren van bestaande en het ontwerp van nieuwe installaties speelt process control een cruciale rol.

In deze cursus leer je regelsystemen juist toe te passen. Je krijgt een overzicht van mogelijke regelsystemen en doet know-how op voor het kiezen en instellen van procesregelingen, om zo het beste uit bestaande regelsystemen te halen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van software, de PID Tuner. Als deelnemer ontvang je een licentie voor deze software, zodat je na de cursus zelf aan de slag kan. Ook leer je hoe je veelvoorkomende regelproblemen met geavanceerde methoden op kunt lossen.

De cursus begint vanuit een helicopterview en zoomt steeds verder in op de details van process control. Je oefent met simulaties en met echte meet- en regelapparatuur. Het experimenteren met gebruiksvriendelijke software en hardware zorgt ervoor dat je snel hands-on vaardigheid opdoet. De cursus Process control is opgebouwd uit vier modules:

De module ‘Het kiezen van een meet- en regelstructuur’ gaat in op hoe je op een gestructureerde wijze het regelprobleem van een complete fabriek of utiliteit aanpakt. Het kiezen van de regeldoelen, metingen en meetlocaties, ingrepen en actuatoren worden behandeld. De regeltechnische oplossing komt hier nog niet aan de orde.

De module ‘ Conventionele regelsystemen; PID-tuning’ behandelt de meest gangbare basisregelingen. Je leert hoe deze regelingen optimaal kunnen worden ingesteld en je oefent zelf met het instellen ervan op een testopstelling.

Tijdens de module ‘Geavanceerde regelsystemen’ worden smart control solutions gepresenteerd voor een aantal veelvoorkomende problemen bij het regelen van processen. De nadruk ligt daarbij op het uitleggen wat het doet, wat je ermee kan en hoe je zulke regelingen instelt.

In de module ‘Realisatie en implementatie van geavanceerde regelsystemen’ leer je de geavanceerde regelsystemen te realiseren en implementeren op een zodanige manier dat de risico’s op product- of productieverlies zo klein mogelijk zijn. Je leert een generieke benadering, toepasbaar op elk type en merk regelcomputer (PLC, DCS, MES). Bij de oefening ga je het geleerde in de praktijk brengen en je je geavanceerde regeling testen.

Bedoeld voor ingenieurs die meer willen weten en begrijpen van procesregelingen en de toepassing van regeltechniek op processen. Je kunt de gehele serie volgen of kiezen voor een of meer losse modules. Indien je kennis en vaardigheid op het gebied van de conventionele regelsystemen op orde is, kun je direct meedoen aan module 3 (en 4). Ben je (nog) niet toe aan een overzicht van de geavanceerde regelingen en wil je een overzicht van de gebruikelijke conventionele regelsystemen, dan kun je ook inschrijven voor alleen module 1 en/of 2. Deelnemers krijgen van DotX Control Solution langdurig toegang tot hun Pid Tuner programma. Bij deelname aan het gehele traject ontvang je het boek ‘Process Dynamics and Control’ van Seborg, Edgar en Mellichamp . Op verzoek van de deelnemers kan deze cursus in het Nederlands of Engels worden gehouden.Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW