Artikelen | Technisch Weekblad

Artikelen

De droom van een hyperloop wordt steeds meer reëel

vrijdag 24 juni 2022

Een kwart van zijn leven werkt Mars Geuze als medeoprichter van Hardt al aan de realisatie van een hyperloop, het razendsnelle vervoermiddel in een vacuüm buis. En al is hij dan nog maar 29, het geeft aan dat dit een project van de lange adem is, maar wel een waar hij volledig in geloofd. “Ik denk dat rond 2035 het netwerk gaat exploderen.”

Aandacht nodig voor mbo-vrouwen in bèta, techniek en IT

zondag 19 juni 2022

Al jaren komen er fors minder bètatechnische vrouwen van het mbo dan dat er bètatechnische vrouwen van het hoger onderwijs afkomen. Het aandeel vrouwen is daardoor onder hoogopgeleiden in de techniek veel hoger dan onder middelbaar en lager opgeleiden in de techniek.

Minimalisme zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt

vrijdag 10 juni 2022

De vergrijzing wordt vaak als hoofdschuldige aangewezen voor de huidige krapte op de markt voor technische ingenieurs. Maar klopt dat wel? De bevolking is gegroeid, net als het werkende deel daarvan. Geert-Jan Waasdorp, ceo van Werf&: “Vergrijzing is een deel van de verklaring, maar zeker niet dé oorzaak.”

Vanuit Nederland patiënten in Sierra Leone helpen

vrijdag 10 juni 2022

Een oproep op Facebook bracht Merel van der Stelt in Sierra Leone. Daar zag ze de mogelijkheden om met een 3D-printer protheses op maat te maken – beter, ze daar te laten maken door lokaal personeel. Mede dankzij de Albert Schweitzer Prijs van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds komt dat doel steeds dichterbij.

Tip: Tweede Nationale Waterstofdag

zaterdag 28 mei 2022

De eerste Nationale Waterstofdag heeft al even geleden plaatsgevonden; begin februari 2020 net voor corona Nederland op slot gooide. Nu kan de tweede editie eindelijk doorgang vinden. Op vrijdag 17 juni gaat de focus op de rol van het platteland in de waterstofeconomie.

Tip: Rotterdam Rooftop Walk

zaterdag 28 mei 2022

Vista Rotterdam! De zesde editie van de Rotterdam Architectuur Maand wil bezoekers een andere blik op de havenstad geven. Letterlijk, door de bezoekers vooral de daken van Rotterdamse gebouwen te laten bezichtigen.

‘Gebouwen niet slopen maar eruit oogsten’

vrijdag 20 mei 2022

Veel gebouwen worden niet gesloopt aan het eind van hun levensduur maar aan het eind van de gebruiksduur, vaak al binnen twintig jaar. Alex Verkuijlen, directeur van New Horizon, vindt dat zonde. “Er zitten nog zoveel goede bouwmaterialen in, van hout en staal tot beton en steen. Wij slopen gebouwen niet maar oogsten daaruit materialen voor hergebruik en grondstoffen die vervolgens weer nieuwe producten opleveren.”

500 huishoudens komen er warm bij te zitten dankzij ijzerpoeder

vrijdag 20 mei 2022

RIFT gaat samen met warmtebedrijf Ennatuurlijk een testsysteem opzetten om 500 huishoudens van energie te voorzien met ijzerbrandstof. RIFT (Renewable Iron Fuel Technology), een spin-off van studententeam SOLID van TU/e, wil ijzerbrandstof wereldwijd inzetten als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

“We moeten de kracht van ingenieurs laten zien”

vrijdag 20 mei 2022

Na drie jaar zet Joanne Meyboom-Fernhout binnenkort een punt achter haar rol als president van KIVI. In die jaren heeft ze met het het bestuur, het bureau en de leden van het ingenieursnetwerk weer meer contact gezocht met de maatschappij, van studenten tot de politiek. Dat is direct ook de opdracht die ze haar opvolger wil meegeven: “Verbinding is het toverwoord”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!