Achtergrond | Technisch Weekblad

Achtergrond

De ontwikkeling van Einstein Telescope is weer een stap verder

maandag 25 juli 2022

Einstein Telescope die mogelijk in Zuid-Limburg zal worden gevestigd kreeg in juli 42 miljoen euro toegekend uit het Nederlandse Nationaal Groeifonds. Ook de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zette zich in dezelfde maand achter deze locatie en belooft te gaan lobbyen voor financiële steun van de federale regering in Duitsland. Wat gebeurde er in de laatste twaalf maanden nog meer in dit project?

Energie-eilanden als hubs tussen windparken op zee

dinsdag 5 juli 2022

In het Deense Esbjerg – logistiek knooppunt van de windenergiesector – hebben België, Nederland, Duitsland en Denemarken medio mei 2022 afgesproken om nauwer te samenwerken aan grootschalig wind op zee. In 2030 moet de gezamenlijke capaciteit voor offshore wind tot 65 Gigawatt zijn opgeschroefd, een verviervoudiging van de huidige capaciteit. Cruciaal onderdeel van de plannen zijn kunstmatige energie-eilanden van waaruit duurzame stroom en groene waterstof aan land worden gebracht.

GeoCentrifuge: geavanceerde tijdmachine voor bodemprocessen

maandag 4 juli 2022

Deltares in Delft heeft in juni de GeoCentrifuge in gebruik genomen. Hiermee worden bodemprocessen op schaal getest door de zwaartekracht op te voeren. Wat in de grond jaren kan duren, wordt zo teruggebracht naar uren. Gezien de maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, bodemdaling en de druk op de ruimte, is deze innovatieve onderzoeksfaciliteit van groot belang voor een veerkrachtige en duurzame infrastructuur.

Bouwsteen voor de toekomst

vrijdag 1 juli 2022

Het tekort aan transportcapaciteit is een landelijk fenomeen waarvoor geen snelle oplossing mogelijk is. Netbeheerders investeren flink in de elektriciteitsnetten, maar de netverzwaringen en uitbreidingen kunnen de extra vraag naar transportcapaciteit vooralsnog niet bijbenen. Door samenwerking tussen opwekkers en netbeheerders kan de bestaande en toekomstige transportcapaciteit beter benut. De real-time interface is daarbij de ontbrekende bouwsteen.

De droom van een hyperloop wordt steeds meer reëel

vrijdag 24 juni 2022

Een kwart van zijn leven werkt Mars Geuze als medeoprichter van Hardt al aan de realisatie van een hyperloop, het razendsnelle vervoermiddel in een vacuüm buis. En al is hij dan nog maar 29, het geeft aan dat dit een project van de lange adem is, maar wel een waar hij volledig in geloofd. “Ik denk dat rond 2035 het netwerk gaat exploderen.”

Aandacht nodig voor mbo-vrouwen in bèta, techniek en IT

zondag 19 juni 2022

Al jaren komen er fors minder bètatechnische vrouwen van het mbo dan dat er bètatechnische vrouwen van het hoger onderwijs afkomen. Het aandeel vrouwen is daardoor onder hoogopgeleiden in de techniek veel hoger dan onder middelbaar en lager opgeleiden in de techniek.

Minimalisme zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt

vrijdag 10 juni 2022

De vergrijzing wordt vaak als hoofdschuldige aangewezen voor de huidige krapte op de markt voor technische ingenieurs. Maar klopt dat wel? De bevolking is gegroeid, net als het werkende deel daarvan. Geert-Jan Waasdorp, ceo van Werf&: “Vergrijzing is een deel van de verklaring, maar zeker niet dé oorzaak.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!