Arup: Actueel met een 75 jaar oude bedrijfsfilosofie | Technisch Weekblad
Achtergrond

Arup: Actueel met een 75 jaar oude bedrijfsfilosofie

Ingenieursadviesbureau Arup presenteert zich graag als een partij die het net wat anders doet. Het bureau houdt zich nog steeds aan de waarden die oprichter Ove Arup 75 jaar geleden benoemde. Sterker, die waarden lijken actueler dan ooit.

Het schiet niet op met de verduurzaming van kantoorgebouwen, zo meldde Arup in april in een persbericht. Maar 44% van de Nederlandse kantoorpanden voldoet aan het energielabel C, zo citeert Arup het RVO. Dat label is vanaf 2023 de wettelijke ondergrens is, die in de jaren daarna nog verder omhoog wordt getrokken.

Nieuwe technologieën bieden de oplossing om nog snel aan de norm te voldoen en sluiting te voorkomen, zegt Gaby Abdalla, Associate en Digital Lead bij Arup. Maar voor hij daarover wil vertellen grijpt hij eerst terug naar de waarden van Arup. De waarden gaan over de wijze waarop het wereldwijde bedrijf met 16.000 medewerkers (265 in Nederland) is georganiseerd; het bedrijf is in handen van de medewerkers. Ze gaan over de balans tussen mens en planeet.

Deze zijn weer uitgewerkt in een strategie met vier pilaren, vertelt Abdalla. “People, of wel hoe we met elkaar een community vormen die helpt betere gebouwen voor de omgeving te realiseren. Excellence, zoek niet naar een standaardoplossing, maar bedenk hoe we iets kunnen toevoegen om een beter product te realiseren. Influence, medewerkers worden aangemoedigd om samen te werken met partners en tech bedrijven om het beste voor de klanten te realiseren.”

De vierde pilaar is Digital, en die groeit aan importantie. “We zetten steeds meer digitale middelen zoals parametrisch design in om gebouwen beter te ontwerpen en we ontwikkelen digital twins om de gebouwen beter te begrijpen en hun prestaties te verhogen.”

Zo werkt Arup met digital twins van gebouwen, bijvoorbeeld om kantoorgebouwen snel nog te kunnen laten voldoen aan het energielabel C. “Een digital twin is een combinatie van drie belangrijke elementen; een BIM-model, een datamodel en een pakket van geavanceerde analysetechnieken. Onze analysetechnieken maken gebruik van kunstmatige intelligentie en fysische modellen die het optimale gedrag van een gebouw kunnen nabootsen. Door simulaties en werkelijke prestaties te vergelijken worden fouten in de systemen en de oorzaken ervan gevonden en verbetermogelijkheden voorgesteld.”

Abdalla geeft het provinciehuis van Zuid-Holland als voorbeeld. Ook daarvoor is eerst een BIM-model gemaakt, dat model is vervolgens verrijkt met data waarna het Arup teamconclusies kon trekken over mogelijke verbeteringen. “Het gebouw bleek 40% minder bezet dan gedacht. We konden de energiekosten voor ventilatie met 70% verminderen. En we hebben een routekaart ontwikkeld hoe te komen tot een klimaatneutraal gebouw in 2030.”

Juist door gebruik te maken van een digital twin kunnen dit soort verbeteringen snel gevonden worden. Het geeft tot 100.000 keer meer data dan die sensoren uit een gebouw kunnen halen, stelt Abdalla. “Het samenspel tussen een digitaal model, data en de analyses zorgt voor een juiste match tussen het gebouw en de gebruiker.”

Het maakt dat de waarden van Ove Arup nog steeds gelden. "Zijn filosofie – dat al onze projecten moeten bijdragen aan de kwaliteit van de omgeving waarin mensen leven – is nog steeds springlevend. Dat zie je terug in het toegenomen belang van duurzaamheid en ook digitalisering heeft uiteindelijk tot doel om onze levens makkelijker en comfortabeler te maken."

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!