IEEE voorziet technische mijlpalen in 2021 | Technisch Weekblad
Achtergrond

IEEE voorziet technische mijlpalen in 2021

De pandemie bleek in 2020 een stimulans voor biotch en AI, maar in andere sectoren zorgde het virus voor vertragingen in R&D en productontwikkeling. Het tijdschrift IEEE voorspelt nu optimistisch dat 2021 weer een goed jaar zal zijn met veel mijlpalen op het gebied van de technologie. Hieronder een aantal belangrijke ontwikkelingen.

  • In 2019 werd van de 180.000 ton opgebruikte lithium accu’s nog niet de helft gerecycled. Dit jaar zal dat percentage flink omhoog gaan. Zo begint het Canadese Li-Cycle met de bouw van een fabriek in het Amerikaanse Rochester die alle typen lithium-ion-accu’s inneemt om daaruit 95% van alle kobalt, nikkel, lithium te winnen. De fabriek wordt de eerste en voorlopige enige bron van kobalt in de Verenigde Staten en de grootste producent van lithium. De grootste recycle-operaties zitten nu in China en Zuid Korea.
  • Het U.S Bureau of Ocean Energy Management organiseert dit jaar een veiling voor de rechten om voor de kust van Californië windturbines te bouwen. Vanwege de diepten van 500 tot 1.000 meter moet het gaan om de aanleg van drijvende turbines van het type waarmee in Schotland een geslaagde test is  
  • Dertig universiteiten hebben zich ingeschreven voor een race met zelfsturende auto’s die in oktober op het vermaarde circuit van Indianapolis van start gaat. Het team dat als eerste een onbemande Dal­­­lara Speedster binnen 25 minuten 20 rondjes laat draaien, wint de grote prijs. De verwachte topsnelheid: 320 km/h per uur. Bij een dusdanig hoge snelheid kan de op deep-learning gebaseerde besturing zich geen enkel foutje permitteren.
  • Het Zuid-Koreaanse Samsung begint dit jaar met de massaproductie van hybride OLED-QD televisies, een combinatie van organic-light emitting displays (OLED) met quantum dot technologie (QD). De OLED’s produceren het blauwe licht waarvan een deel vervolgens door QD’s worden omgezet in rood en groen licht voor monitors die zeer helder zijn en bovendien langer meegaan.
  • Het Japanse Ushio kwam in 2020 op de markt met een UV-lamp die virussen en andere microben doodt maar ook het DNA van mensen beschadigd. Daar komt nu een oplossing voor. Ushios’s Care222 lampen produceren licht van 222 nanometer, een golflengte die wel virussen vernietigt maar niet doordringen in de menselijke huid.
  • Internet Service Providers maken vaker gebruik van kleinere datacenters midden in steden om er voor te zorgen dat klanten over genoeg bandbreedte beschikken. Dat betekent dat er enorm veel data reist tussen datacenters onderling. Verizon zal daarvoor nog dit jaar gebruik gaan maken van 400ZR glasvezel waarmee het mogelijk is 400 gigabits per seconde te versturen over een afstand van 100 kilometer.
  • Tegen het einde van 2021 kunnen sommige Android mobieltjes beschikken over software van Truepic die garandeert dat foto’s en beelden authentiek zijn en niet gemanipuleerd of ‘deep fakes’. Het gaat om een technologie die raw pixel data, time stamps en locatie data combineert en voorziet van encryptie.
  • Tenslotte schrijft IEEE Spectrum dat Boom Supersonic in 2021 de eerste testvluchten zal maken met een prototype (schaal 1 : 3) voor de XB-1, een supersonisch passagiersvliegtuig. Het bedrijf zegt in 2026 testvluchten te gaan maken met een prototype dat ruimte biedt aan 65 passagiers.