Ingenieursbureau project 3: Drijvend kantoorgebouw | Technisch Weekblad
Achtergrond

Ingenieursbureau project 3: Drijvend kantoorgebouw

TW publiceert aanstaande vrijdag de Ingenieursbureau Top 50, we blikken alvast vooruit met mooie ingenieursprojecten die deelnemers aan ons doorgaven. Deze keer een project van DWA B.V..

In het najaar van 2020 werd het Floating Office Rotterdam (FOR), een drijvend kantoor van 3.000 m2, officieel geopend. DWA B.V. was nauw betrokken bij de duurzaamheids- en energiemaatregelen van dit klimaatbestendige en energieneutrale nieuwe hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA).

Technisch hart van het gebouw is de drijvende fundering. Deze drijvende bakken zijn in de bodem van leidingen voorzien en fungeren als warmtewisselaar. De thermische energie van het water uit de Rijnhaven, waar het gebouw ligt aangemeerd, wordt afgegeven aan het gebouw en verder opgewerkt met warmtepompen; koelen kan rechtstreeks met water uit de haven.

De houten hoofdconstructie zorgt voor een lagere CO-voetafdruk en het gebouw kan na zijn beoogde levensduur van 25 jaar worden gedemonteerd, waarbij deze houten onderdelen elders inzetbaar zijn.

Op het zonbeschenen deel van het pand ligt 800 m2 aan zonnepanelen; de rest van het dak is een groendak, dat water vasthoudt en CO2 opneemt. ‘De hoge duurzaamheidsambities vanuit ontwikkelaar RED Company daagden ons en de andere bouwpartners uit tot innovatieve en technische oplossingen’, aldus Rico Logman, projectleider bij DWA. ‘Dat heeft ervoor gezorgd dat de duurzaamheidsambities zijn waargemaakt. Sterker nog, juist dankzij deze synergie hebben we zelfs tijdens het proces de BREEAM-NL ambitie met elkaar van Excellent naar Outstanding verhoogd.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!