Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2006 | Technisch Weekblad
Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2006

2005 Was een goed jaar voor de Nederlandse ingenieursbureaus. Bij veruit de meeste bedrijven groeide de omzet en het bedrijfsresultaat. De gemiddelde behaalde marge bedroeg zeven procent. Na het rampjaar 2003 volgde het herstel in 2004, en die stijgende lijn zet zich voort.

Uit de resultaten van de Top 50 Ingenieursbureaus van Technisch Weekblad blijkt dat 2005 voor de Nederlandse ingenieursbureaus een goed jaar is geweest. Het is in grote lijnen vergelijkbaar met 2004. Bij 37 van de 50 bureaus groeide de omzet in 2005 (2004: 39 van de 50). De gemiddelde omzetstijging was 7,7 procent.

Het bedrijfsresultaat was voor de meeste bedrijven bovendien beter dan, of gelijk aan dat van 2004. In slechts twaalf gevallen was er sprake van een daling van het bedrijfsresultaat (vijf ingenieursbureaus deden geen mededelingen over hun resultaat). De verwachtingen voor het lopende jaar zijn in het algemeen ook positief.

Qua werkgelegenheid valt er op basis van de cijfers weinig te concluderen. Het aantal opgegeven werknemers van de vijftig bureaus is vrijwel gelijk aan dat van 2004. Complicerende factor hierbij is echter dat met name grote bureaus (Fugro, Arcadis, DHV, Haskoning en Kema) geen goede gegevens verstrekken over het aantal ingehuurde (dus niet-vaste) werknemers. (Deze onzekerheid heeft in die gevallen ook gevolgen voor de berekende omzet per werknemer).

De gemiddelde behaalde marge (bedrijfsresultaat gedeeld door omzet) bedroeg 7,0 procent. Dit varieert nauwelijks met de bedrijfsgrootte. De inschatting van ir. Harrie Noy (bestuursvoorzitter van Arcadis), dat middelgrote bedrijven het op den duur moeilijk zullen krijgen, is op basis van de cijfers over 2005 derhalve nog niet te bevestigen. Noy: ‘Volgens mij is er slechts ruimte voor twee type bedrijven in onze branche. Ten eerste zijn dat de brede multidisciplinaire consultancybedrijven, zoals Arcadis. Aan de andere kant heb je de nichespelers, de kleinere bedrijven die zich vergaand specialiseren. De categorie daartussen, de middelgrote bedrijven, zit volgens mij in de gevarenzone.’

Snelste stijger

Qua posities zijn er in de lijst weinig verschuivingen en uitschieters te bespeuren. Net als vorig jaar neemt Fugro de eerste plaats in de Top 50 in. Toch ziet de top 10 er dit jaar wel iets anders uit. De vertrouwde namen van Holland Railconsult en Oranjewoud ontbreken immers. In het geval van Holland Railconsult heeft dit te maken met een naamswijziging. Het bedrijf heet per 1 mei Movares en is onder die naam terug te vinden op plaats zeven.

Oranjewoud is dit jaar niet opgenomen in de Top 50. De reden is de aanstaande beursnotering van het bedrijf, dat vorig jaar werd overgenomen door Centric Holding. Het bedrijf zegt in een officiële reactie: ‘In verband met de actueel zijnde beursnotering heeft Oranjewoud op het moment van samenstelling van de Top 50 nog geen cijfers over omzet en resultaat gepubliceerd.’ Het vorig jaar op plaats zes staande bureau ontbreekt derhalve in het overzicht.’

De snelste stijger in de lijst (qua positie) is de ingenieursbureautak van Uticon Dynatherm. Uticon Ingenieursbureau steeg van plaats 41 naar plaats 36. Het bureau levert diensten op het gebied van projectmanagement, advisering, ontwerp, calculatie en uitvoeringsbegeleiding voor projecten in de industrie en installatietechniek. Bij de ingenieursbureautak van Uticon Dynatherm werken ruim honderd mensen. Percentueel is overigens Nebest de snelste stijger. Het bedrijf uit Groot-Ammers, nu op plaats 48 en vorig jaar nog niet in de lijst, noteerde een omzetstijging van 62 procent.

De Ingenieursbureaus Top 50 van 2006.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW