Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2009 | Technisch Weekblad
Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2009

Peter Baeten | zaterdag 6 juni 2009

De economische crisis leidt vooralsnog nog niet tot dalende salarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus. Dat blijkt onder meer uit de enquête-resultaten van de jaarlijkse Top 50 Ingenieursbureaus van Technisch Weekblad.

Het gemiddelde startsalaris bij een Nederlands ingenieursbureau ligt voor een wo’er nu op ongeveer 2550 euro bruto per maand en voor een hbo-ingenieur op circa 2250 euro bruto per maand.

Het verschil in beloning tussen academische ingenieurs en hun collega’s van het hbo bedraagt bij aanvang van een carrière bij ingenieursbureaus ongeveer twaalf procent. Uit de enquête van vorig jaar bleek tussen deze twee categorieën nog een verschil van vijftien procent.

De verschillen in beloning zijn per bureau zoals altijd erg groot. Zo zegt TCPM uit Apeldoorn een net afgestudeerde ir. een startsalaris van 3170 euro te bieden, terwijl Adviesburo Nieman uit Utrecht het houdt op 2100 euro per maand. Intron uit Sittard claimt beginnende hbo-ingenieurs een bruto maandsalaris van 2800 euro voor te schotelen, terwijl ze bij ingenieursbureau Palte op 1750 euro uitkomen.

46 Ingenieursbureaus en engineering contractors leverden dit jaar gegevens over de startsalarissen van ingenieurs bij hun bedrijf. De bureaus geven gemiddeld aan dat de stijging van de startsalarissen ten opzichte van vorig jaar 3,8 procent bedraagt. Dit geldt zowel voor hbo’ers als voor universitair opgeleide ingenieurs.

De wereldwijde economische crisis leek lange tijd niet zo veel vat te krijgen op de branche van de ingenieursbureaus. Zo werd over 2008 nog een omzetstijging van gemiddeld 13,8 procent geboekt, zo blijkt uit de nieuwe Top 50 van Technisch Weekblad. Voor 2009 zijn de vooruitzichten echter een heel stuk somberder. Directeur ir. Paul Oortwijn van brancheorganisatie Onri ziet de werkvoorraad bij ingenieursbureaus op dit moment snel slinken.

De Ingenieursbureaus Top 50 van 2009.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!