Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2012 | Technisch Weekblad
Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2012

Peter Baeten | vrijdag 29 juni 2012
Bouw & Civiele Techniek, Arbeidsmarkt & Onderwijs

Rekening houdend met inflatie zijn de gemiddelde startsalarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus sinds het begin van de crisis in 2009 met ongeveer vijf procent gedaald. Het ziet er niet naar uit dat daar snel positieve verandering in zal komen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top 50 enquête onder ingenieursbureaus van Technisch Weekblad.

Het gemiddelde startsalaris bij de Nederlandse ingenieursbureaus ligt voor academische ingenieurs nog steeds op ongeveer 2.550 euro bruto per maand. Startende hbo’ers kunnen in deze branche gemiddeld rekenen op ongeveer 2.275 euro per maand. Sinds het begin van de economische crisis zijn deze bedragen nauwelijks meer veranderd. Als men rekening houdt met inflatie, zijn ze in deze periode behoorlijk gedaald, met zo’n vijf procent. Ruim veertig bureaus uit de Top 50 gaven dit jaar een indicatie van de hoogte van hun startsalarissen voor ingenieurs.

Uit het jaarlijkse onderzoek onder de Top 50 van ingenieursbureaus komt dit jaar een somber beeld en toekomstverwachting. Weliswaar is er over 2011 nog een lichte omzetgroei, maar die komt vooral van overnames en uit het buitenland. Volgens branche-organisatie NLingenieurs is de (mkb-) markt voor ingenieursdiensten in Nederland in 2011 met ongeveer twee procent gekrompen. Uit onderzoek van dezelfde organisatie komt voor het lopende jaar een krimpverwachting van 0,8 procent naar voren, terwijl directeur Paul Oortwijn ook in 2013 nog geen licht aan het eind van de tunnel verwacht.

Daarmee is de branche in een periode van stagnatie van (minimaal) vijf jaar beland. Vanaf 2009 liggen de gemiddelde groeicijfers van de vijftig grootste bureaus rond de nul procent.

Klik hier voor de Top 50 Ingenieursbureaus 2012.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!