Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2013 | Technisch Weekblad
Achtergrond

Ingenieursbureaus Top 50, jaargang 2013

Peter Baeten | donderdag 27 juni 2013
Arbeidsmarkt & Onderwijs

De gemiddelde startsalarissen bij de Nederlandse ingenieursbureaus zijn ook in 2012 niet van hun plek gekomen.

Dat is een van de conclusies uit de Top 50-enquête, die Technisch Weekblad jaarlijks uitvoert in deze branche. Bijna veertig bureaus uit de Top 50 gaven de hoogte van hun startsalarissen voor ingenieurs door.

Al sinds 2009 zitten de startsalarissen bij de bureaus muurvast. De pas op de plaats geldt zowel voor ingenieurs van het hbo als voor academisch geschoolde technici. Het gemiddelde startsalaris bij de Nederlandse ingenieursbureaus ligt voor academici nu op ongeveer 2.550 euro bruto per maand. Startende hbo’ers krijgen zo’n 10 % minder: een beloning van een kleine 2.300 euro per maand. Sinds het begin van de economische crisis zijn deze bedragen niet of nauwelijks meer veranderd. In feite zijn de salarissen in deze periode dus gedaald, als men rekening houdt met de inflatie in deze tijdspanne.

Het algemene beeld dat dit jaar uit de Top 50 Ingenieursbureaus naar voren komt, is er een van stagnatie. De groei in omzet over 2012 bedraagt gemiddeld slechts 1,7 %. Het is al het vierde achtereenvolgende jaar waarin de Top 50 een omzetgroei van rond of net boven de 0 % vertoont. De behaalde marge daalt ook steeds verder; die bedraagt nu gemiddeld nog maar 4,2 %.

Directeur Paul Oortwijn van brancheorganisatie NLingenieurs ziet ondanks deze negatieve cijfers wel degelijk lichtpunten. ‘Ik denk dat 2013 nog te vroeg is om herstel over de hele linie te zien, maar we hoeven bepaald niet te wanhopen. Integendeel, de branche heeft uitwegen gezocht en gevonden om slim met de moeilijke marktsituatie om te gaan. Bovendien hebben onze bedrijven niet alleen bezuinigd. Ze zijn waar mogelijk doorgegaan met investeren, onder andere in training en opleiding van hun personeel. Dat resulteert in een hogere toegevoegde waarde per fte.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW