Opmerkelijk R&D-project 4: Elektrische vrachtwagen verdubbelt actieradius | Technisch Weekblad
Achtergrond

Opmerkelijk R&D-project 4: Elektrische vrachtwagen verdubbelt actieradius

TW publiceert aanstaande vrijdag de R&D top 30, we blikken alvast vooruit met innovatieve R&D projecten die deelnemers aan ons doorgaven. Deze keer kijken we naar de nieuwste generatie van het elektrische vrachtvoertuig van DAF

De CF Electric van DAF is een allround voertuig, dat vooral wordt gebruikt voor binnenstedelijk vervoer – de bevoorrading van winkels en supermarkten – maar ook als vuilniswagen. De nieuwste generatie van het elektrische vrachtvoertuig heeft een actieradius van meer dan 200 km.

‘Al spreken wij bij vuilniswagens liever over het verbruik per uur’, aldus John Kessels, domein-eigenaar hybride en elektrische aandrijflijnen bij DAF.

De veel grotere capaciteit heeft diverse redenen, legt Kessels uit. ‘We gebruiken sinds kort een nieuwe generatie batterijcellen, die een hogere energiedichtheid bezitten. Daarnaast mogen we deze cellen nu direct in een pack zetten, terwijl ze eerder eerst in modules moesten worden geplaatst. We kunnen de cellen nu dus efficiënter plaatsen en daardoor kunnen we er meer kwijt. Ook hebben we het koelsysteem kunnen aanpassen omdat deze cellen niet langer in een soort bad van olie hoeven te zitten. Dat scheelt in ruimte én in gewicht.’ Dat laatste maakt een behoorlijk verschil; de nieuwe generatie CF Electric is maar liefst 700 kg lichter geworden. En dat is voor de klant extra aantrekkelijk, want die kan hierdoor 700 kg meer aan lading meenemen.

De CF Electric wordt opgeladen met 650 V gelijkspanning; sinds kort levert DAF ook eigen laadstations voor zijn e-voertuigen, die hiermee snel kunnen worden opgeladen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!