Tech-tycoons bouwen publiek-private miljoenensteden | Technisch Weekblad
Achtergrond

Tech-tycoons bouwen publiek-private miljoenensteden

In deze rubriek staat TW stil bij opmerkelijke feiten, die een verrassende blik werpen op de actualiteit. Deze keer wilde plannen om gigantische publiek-private crypto-steden te bouwen.

Laat het volk het land bezitten, maar op een kapitalistische manier!’ Tech-ondernemer Marc Lore, die miljarden verdiende met de website Diapers.com, heeft grote plannen. Het volk heeft het vertrouwen in instituties verloren, zegt hij tegen persbureau Bloomberg. Daarom wil Lore een stad voor 5 miljoen inwoners stichten die wordt geregeerd door private technologie: Telosa. Zo kan hij de technologie testen en laten zien hoe een publiek-private overheid kan werken. Omdat hij in de buurt van New York geen geschikt stuk grond kon vinden, waar de overheid brood ziet in zijn plannen, lonkt Nevada.

In die staat hoopt gouverneur Sisolak met ‘innovation zones’ technische innovaties door projectontwikkelaars te stimuleren. Blockchain ondernemer Jeffrey Berns kocht daar eerder een stuk woestijngrond, groter dan de hoofdstad Reno, om ‘een wereld te bouwen op basis van de blockchain, waar de harde grens tussen fysieke en digitale werkelijkheid niet meer bestaat.’

Maar de voorstellen van Sisolak zijn nog niet aangenomen door de volksvertegenwoordiging en lang niet iedereen is enthousiast over het idee om de macht over een gebied over te dragen aan een private entiteit. De staat zou diensten verlenen, maar geen zeggenschap hebben. De controversiële plannen van Google’s moederbedrijf Alphabet om een wijk van Toronto in een technocratisch laboratorium om te toveren zijn vanwege corona en veel verzet in de de ijskast gezet.

Daarom zoeken andere libertaire utopisten hun heenkomen in oorden buiten de VS met meer plooibare overheden. Zo biedt de overheid van Honduras, waar eerder initiatieven om het model van de ‘charter city’ (een stad in een arm, corrupt land, gerund door de overheid van een rijk land) van econoom Paul Romer strandden, de mogelijkheid tot het stichten van privésteden, zoals Prospera. Eerder zocht PayPal-oprichter Peter Thiel voor zijn libertarische drijvende paradijs Seasteading zelfs de internationale wateren op, tot het plan doodbloedde.