Vanuit Nederland patiënten in Sierra Leone helpen | Technisch Weekblad
Achtergrond
Merel van der Stelt helpt een cliënt

Vanuit Nederland patiënten in Sierra Leone helpen

| vrijdag 10 juni 2022
Ingenieurs aan het werk

Een oproep op Facebook bracht Merel van der Stelt in Sierra Leone. Daar zag ze de mogelijkheden om met een 3D-printer protheses op maat te maken – beter, ze daar te laten maken door lokaal personeel. Mede dankzij de Albert Schweitzer Prijs van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds komt dat doel steeds dichterbij.

Het verhaal begint met Lars Brouwer. Hij, nu traumachirurg in opleiding in Tilburg, had een 3D-printer meegenomen naar een ziekenhuis in Sierra Leone. In samenwerking met Technische Geneeskunde studenten van de Universiteit Twente wilde hij daar een 3Dlab opzetten. Merel van der Stelt, toen studente, reageerde op zijn oproep op Facebook en vertrok. “Het is heel leuk vanaf scratch iets uit te denken.”

Sierra Leone, gelegen in West-Afrika, is een van de armste landen ter wereld en er moet dan ook nog veel verbeterd worden in de prothesiologie. “Ik merkte dat er veel amputaties worden gedaan. Omdat de gezondheidszorg duur is voor de mensen, wachten ze vaak lang voordat ze naar het ziekenhuis gaan. Een relatief klein probleem wordt daardoor vaak snel groter, met een amputatie tot gevolg.

Goed geschoolde prothesemakers zijn er ook weinig, constateerde Van der Stelt, waarbij mogelijk de 3d-printer kan helpen. Na een 3D-scan kan een prothese, in de huidskleur, precies passend op de arm of been worden gemaakt. “De toegevoegde waarde is niet het 3D-printen an sich, maar dat we het ontwerpen kunnen automatiseren. Straks kunnen mensen na een relatief korte opleiding gemakkelijk goede protheses maken die niet afhankelijk zijn van de vaardigheden van de prothesemaker zelf.” 

Doe mee aan Albert Schweitzer Prijs 2022

Heb jij een eenvoudig, slim idee dat een verschil kan maken voor de gezondheid van mensen in Afrika? Schrijf je dan voor 20 juli in voor de Albert Schweitzer Prijs 2022. De winnaars worden op 8 oktober bekend gemaakt. Ga naar www.nasf.nl voor meer informatie.


Er komt echter meer kijken bij het maken van een prothese dan het scannen alleen. “Ter voorkoming van drukplekken moet een prothesemaker op specifieke plekken meer ruimte geven en juist druk op de plekken die dat kunnen verdragen. Maar het vergt veel tijd om dat te leren.”

“We kijken nu in Nederland hoe dat te doen, analyseren Nederlandse data en verwerken dat in een AI-algoritme dat we verwerken in een ontwerpprogramma. We doen daar nu de eerste testen mee. Als dat werkt, zou het betekenen dat we de ontwerpen daar kunnen maken door lokaal personeel. De prothesekoker is in 10 tot 15 uur te 3D-printen, waarna de patiënt de volgende dag al aan de revalidatie kan starten. Dit is sneller in vergelijking tot de conventionele methode met gips.”

Van der Stelt is nu hoofd van het onderzoeksteam en werkt met enkele studenten en medewerkers van het 3Dlab van het Radboud UMC verder aan de AI-software om de protheses verder te verbeteren. In Sierra Leone helpen twee lokale medewerkers van 3D Sierra Leone de scans te maken, te 3D-printen en de protheses in elkaar te zetten. “3D Sierra Leone heeft een stichting: 3D Printing in Developing Countries. Dankzij het Albert Schweitzer Fonds hebben wij de eerste stappen kunnen zetten om dit project op te zetten.”

“Ons doel is allereerst de werkplaats in het Masanga Hospital werkend te krijgen. Het groter doel is bewijzen dat het werkt, zodat andere landen het hele pakket van ons kunnen overnemen en ook zelf protheses kunnen maken. Eind dit jaar hopen we 40 mensen een prothese te hebben gegeven. Voor hen maken we echt het verschil.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!