Achtergrond

Goede vraag: hoe comfortabel is de Flying-V?

dinsdag 10 september 2019

Afgelopen zomer presenteerden de TU Delft en KLM een nieuwe, duurzame vliegtuigvorm: de Flying-V. Volgens sommige critici kampt het concept echter met een probleem. Een vlucht in een dergelijk toestel zou nogal wat weghebben van een ritje in een achtbaan. Hoe comfortabel is vliegen in de Flying-V?

Een reis door de tijd

maandag 9 september 2019

Heel lang geleden speelde ik hem na met een handdoek om mijn schoudertjes, bij elkaar gehouden door een wasknijper: Ridder Floris. Mijn vriendje speelde Sindala. Hoe fantastisch was die korte televisieserie waarbij op geen enkele manier gebruik werd gemaakt van digitale special effects. En hoe geweldig en knap en leuk was ridder Floris voor een meisje van zes…

Terugblik: lastige feiten over energie  Premium

zondag 8 september 2019

De urgentie van de energietransitie maakt dat ik me minder journalist voel maar meer een persoon met een goed onderbouwde visie. Daarom is het tijd om te stoppen met schrijven voor TW en ook tijd voor een terugblik.

Sporten in je trui

woensdag 4 september 2019

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

Albert Jongsma: 'Zo maken we meters bij de kademuren'

maandag 2 september 2019

Veel bruggen en kademuren in Amsterdam hebben te kampen met achterstallig onderhoud en zijn aan het eind van hun levensduur. De stad heeft deze verbindingen hard nodig, dus  wordt een inhaalslag gemaakt in het onderzoek en het herstel van 850 bruggen en 200 kilometer kades. Projectmanager Albert Jongsma bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam over de grootschalige aanpak van de kademuren. ‘Het belangrijkste doel? We moeten meters gaan maken. Nu vervangen we zo’n 500 meter kade per jaar, dat moet naar 2.000 meter.’

Robot: geen concurrent, maar collega

donderdag 29 augustus 2019

Met de snelle ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie en robotica, rukken ook de doemscenario’s over alsmaar slimmer wordende robots die onze banen inpikken op. Het werkelijke plaatje is echter een stuk genuanceerder. Ja, er zullen banen verdwijnen, maar er komen ook andere banen bij. En lang niet altijd zullen robots menselijke arbeiders verdringen op de werkvloer, zeker niet op de korte termijn. Robots zullen in de eerste plaats gaan samenwerken met hun menselijke collega’s. Het tijdperk van de samenwerkende robot, de cobot, breekt aan.

Deutsche Bahn omarmt 3D-printen

vrijdag 23 augustus 2019

In 2016 begon spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn als een van de eerste bedrijven ter wereld met het uitgebreid 3D-printen van reserveonderdelen. Inmiddels zijn er meer dan 7.000 onderdelen geprint voor zo'n 130 verschillende toepassingen. Waarom heeft Deutsche Bahn 3D-printen zo omarmd? Hoe staat het er momenteel voor met deze nieuwe productietechnologie? En ziet de toekomst voor 3D-printen er veelbelovend uit? TW sprak erover met een prominente topvrouw uit deze sector.

Afwijkende samenstelling

dinsdag 13 augustus 2019

Vier Nederlandse teams met één missie: het winnen van de World Solar Challenge. Drie teams nemen het tegen elkaar en tegen teams uit andere landen op in de Challenger-klasse, waarbij de zelfontworpen zonnewagens in zo kort mogelijke tijd een afstand van 3.021 km moeten afleggen. Het vierde team racet in de Cruiser-klasse, waarbij er extra punten te verdienen zijn door de zonnewagen zoveel mogelijk te ontwerpen als echte gezinsauto.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!