Tips | Technisch Weekblad
Categorie

Tips

Achtergrond

‘Gebouwen niet slopen maar eruit oogsten’

vrijdag 20 mei 2022

Veel gebouwen worden niet gesloopt aan het eind van hun levensduur maar aan het eind van de gebruiksduur, vaak al binnen twintig jaar. Alex Verkuijlen, directeur van New Horizon, vindt dat zonde. “Er zitten nog zoveel goede bouwmaterialen in, van hout en staal tot beton en steen. Wij slopen gebouwen niet maar oogsten daaruit materialen voor hergebruik en grondstoffen die vervolgens weer nieuwe producten opleveren.”

500 huishoudens komen er warm bij te zitten dankzij ijzerpoeder

vrijdag 20 mei 2022

RIFT gaat samen met warmtebedrijf Ennatuurlijk een testsysteem opzetten om 500 huishoudens van energie te voorzien met ijzerbrandstof. RIFT (Renewable Iron Fuel Technology), een spin-off van studententeam SOLID van TU/e, wil ijzerbrandstof wereldwijd inzetten als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

“We moeten de kracht van ingenieurs laten zien”

vrijdag 20 mei 2022

Na drie jaar zet Joanne Meyboom-Fernhout binnenkort een punt achter haar rol als president van KIVI. In die jaren heeft ze met het het bestuur, het bureau en de leden van het ingenieursnetwerk weer meer contact gezocht met de maatschappij, van studenten tot de politiek. Dat is direct ook de opdracht die ze haar opvolger wil meegeven: “Verbinding is het toverwoord”

GBM Works ontwikkelt stille methode voor plaatsen windturbines

dinsdag 10 mei 2022

Als een grote offshore contractor, energiemaatschappijen en andere betrokken partijen interesse hebben in jouw oplossing voor het plaatsen van funderingen voor windturbines, dan weet je dat je iets goed in handen hebt. GBM Works werkt daardoor vol vertrouwen verder aan de eerste full scale proef volgend jaar zomer.

Is de tijd rijp voor drijvende windparken op zee?

donderdag 5 mei 2022

We hebben in Nederland de mazzel naast een ondiepe zee te wonen – bekeken vanuit het oogpunt van groene energie. Het is zelfs kilometers uit de kust relatief eenvoudig om een windturbine op de zeebodem te zetten. Dat geldt niet voor de meeste Europese wateren. Zijn drijvende windturbines daarvoor de oplossing?

Marcel Weeda, TNO: ‘Systeembenadering opnieuw belangrijk voor waterstof’

donderdag 5 mei 2022

Eind vorige eeuw gold de energiedrager waterstof als dé ultieme belofte voor een emissieloze energie-infrastructuur. Nu zet het nieuwe kabinet daar weer op in en wil het de productie van waterstof, opgewekt uit duurzame bronnen, verhogen tot 4GW in 2030. De VVD en D66 willen zelfs in een keer doorgroeien tot 8GW, duizend keer meer dan de huidige capaciteit. Wat is er veranderd? Marcel Weeda, senior onderzoeker waterstof bij TNO, geeft uitleg.

Energiebesparing: een kwestie van een goed verhaal

donderdag 5 mei 2022

De mate waarin energiebesparing wordt omarmd verschilt van land tot land. Of een land goed presteert op het gebied van energiebesparing hangt af van het verhaal dat een landsbestuur zijn inwoners voorhoudt over de noodzaak van die besparing. De meeste Europese lidstaten varen geen duidelijke koers op dit gebied.

Eindhoven koploper met Industry 4.0 in Europa

donderdag 5 mei 2022

R&D Eindhoven is toonaangevend in Europa als het gaat om octrooiaanvragen op het gebied Industry 4.0. Als geheel blijven de EU-landen echter nog ver achter op de VS, Japan, China en Zuid-Korea. Daar bevinden zich ’s werelds toonaangevende mondiale innovatiecentra.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!