‘Bouw staat niet open voor innovatie’ | Technisch Weekblad
Tips
De GL-10 stijgt verticaal op

‘Bouw staat niet open voor innovatie’

De Nederlandse bouwsector staat niet open voor introductie van nieuwe technologieën als 3d-printers, drones en robotisering.

Dit sombere beeld schetsen trendwatchers en futurologen Richard van Hooijdonk en Marcel Bullinga in Cobouw. Voor veel bouwbedrijven dreigt het ‘Kodak-scenario’.

De combinatie van bouwrobot en 3d-printer betekent dat er steeds minder werk overblijft voor de traditionele bouwvakkers, metselaars, schilders en timmerlieden. Innoveren bouwbedrijven niet, te weinig of te laat, dan dreigt hetzelfde scenario als destijds bij Kodak dat te laat overstapte op digitale fotografie. Van Hooijdonk vraagt zich af of traditionele bouwbedrijven niet binnen een jaar of vijf worden ingehaald door technologiebedrijven als Google of Amazon. Hij wil daarom samen met de branche nieuwe opleidingen opzetten voor datascience, robotica, biotechnologie en drones.

Zijn collega Marcel Bullinga verwacht dat eerst 3d-printers, gevolgd door 4d- en 5d-printers de komende jaren gemeengoed worden. Hierdoor wordt de bouw steeds industriëler. Bullinga voorspelt binnen enkele jaren ook vliegende robots om gebouwen in elkaar te zetten.

Hij denkt dat materialen ook steeds slimmer, duurzamer en multifunctioneler worden. Een voorbeeld zijn materialen uit de 3d-printer die fungeren als sensor, energiebron en beeldscherm. De traditionele baksteen in de woning- en utiliteitsbouw verdwijnt doordat hij niet ‘slim’ genoeg is. Kortom, een prikkelende toekomstvisie van beide heren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!