China wil Super Proton-Proton Collider | Technisch Weekblad
Tips

China wil Super Proton-Proton Collider

Teake Zuidema | woensdag 11 november 2015
Wiskunde & Fysica

IEEE Spectrum is een van de vele websites waar men melding maakt van de Chinese plannen voor een Super Proton-Proton Collider (SPPC), een circulaire tunnel van 54 km lengte waarin rond 2040 protonen tegen elkaar moeten gaan knallen met een energie van 100 TeV (tera-elektronvolt); dat is zeven keer de maximale energie van de botsingen in de Large Hadron Collider (LHC) van CERN.

Het Chinese Institute of High Energy Physics wil in 2020 beginnen met de bouw. De tunnel zal in een eerste fase gebruikt worden voor een minder krachtige Circular-Electron-Positron-Collider (CEPC) voor gericht onderzoek naar Higgsdeeltjes. Dit is mogelijk omdat naar verwachting bij botsingen tussen elektronen en positronen uitsluitend Higgsdeeltjes ontstaan; bij de LHC, waarin alleen protonen op elkaar botsen, ontstaan ook andere deeltjes, die het experiment vervuilen. Pas in een tweede fase zal de tunnel worden uitgerust met de supergeleidende magneten die zwaar genoeg zijn om protonen met elkaar te laten botsen.

Ondanks deze Chinese plannen bestaat er volgens IEEE Spectrum nog steeds een kans dat China ook mee zal doen aan de bouw van de International Linear Collider (ILC), een samenwerking tussen de VS, Europa en Japan. Deze ILC, waarin deeltjes zullen botsen met een energie van 1 TeV is, net als de CEPC, een ‘Higgsfabriek’ die experimenten mogelijk moet maken met grote hoeveelheden Higgsdeeltjes. 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW