Dat meen je niet... Hoe een sekte een populair online leerplatform maakte | Technisch Weekblad
Tips

Dat meen je niet... Hoe een sekte een populair online leerplatform maakte

redactie | donderdag 22 oktober 2020
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Maar liefst zesduizend scholen wereldwijd gebruiken het online leerplatform Acellus Learning Accelerator, dat in tijden van corona een grote vlucht heeft genomen. Er komen steeds meer klachten binnen over racistisch en seksistisch onderwijsmateriaal, meldt de Wall Street Journal. In een lang verhaal vertelt tech-site OneZero hoe een religieuze sekte ongemerkt deze populaire online cursussen kon ontwikkelen. Acellus biedt meer dan 300 cursussen van materiaal voor kleuterscholen tot statistiek.

De geestelijk vader van Acellus, Roger Billings, wordt door leden van zijn gemeenschap beschuldigd van seksueel, fysiek en geestelijk misbruik. Billings, die naar eigen zeggen een reïncarnatie van Jezus Christus is, ontkent alle beschuldigingen. Billings is de leider van drie gemeenschappen van de Church of Jesus Christ in Zion, een afsplitsing van de Mormoonse kerk, in het Amerikaanse Missouri. Hij stichtte er onder meer ‘Science Mountain’. Billings komt in de verhalen naar voren als een intelligente, charismatische en manipulatieve man.

De carrière van Billings begint in de jaren ‘70 als ‘waterstofpionier’ en softwareondernemer. In de jaren na de oliecrisis waren de verwachtingen rond waterstof hooggespannen, om minder afhankelijk te worden van de golfstaten.

Tussen 1985 en 1991 rond Billings een zogenaamde ‘Doctor of Research in Applied Science Engineering’ af aan het Institute of Science and Technology, dat door Billings zelf is opgericht. Ook claimt hij een postdoctorale opleiding te hebben gevolgd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), waar hij in werkelijkheid slechts een 5-daagse cursus cyber security deed.

De leden van de Church of Jesus Christ in Zion verrichten 12 uur per dag onbetaalde arbeid voor Billings. ‘Veel sektes ontwikkelen commerciële activiteiten met onbetaalde arbeid. Sommige hebben dekmantels als onderwijsactiviteiten. Dat brengt tegelijkertijd geld in het laatje en brengt de boodschap naar buiten,’ zegt sociaal psycholoog en voormalig sekte-lid Alexandra Stein tegen OneZero.