De rotatiemotor is niet dood, hij leeft! | Technisch Weekblad
Tips

De rotatiemotor is niet dood, hij leeft!

Erwin Boutsma | donderdag 17 december 2015

De rotatiemotor, ook wel Wankelmotor genoemd naar zijn bedenker Felix Wankel, heeft nooit een serieuze plek naast de cilindermotor weten te verwerven. Vele liefhebbers zagen het pensioen van de RX-8 in 2012 als het definitieve einde van de rotatiemotor, maar niets lijkt minder waar.

Wired schetst in een lang en onderhoudend artikel op haar website hoe er hoop gloort. De beste aanwijzing: de Wankelmotor lijkt de ideale kandidaat om als range extender van elektrische auto’s te dienen. Het ontwerp is immers licht en compact, en excelleert bij lage, constante toerentallen, precies wat een generator die elektriciteit voor de elektromotor moet opwekken, moet doen. Maar daar houdt het niet op, stelt Wired. Vijf Mazda-ingenieurs werken permanent aan het ontwikkelen van een waterstofversie van de rotatiemotor. In eerste instantie als statische generator, maar met de bedoeling hem uiteindelijk in een auto te plaatsen.

Dit is echter een meerjarenplan, dus tot die tijd moeten we het doen met de beeldschone RX-Vision conceptauto met Wankelmotor, die Mazda vorige maand toonde aan het publiek.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW