De waarde van consistent energiebeleid | Technisch Weekblad
Tips

De waarde van consistent energiebeleid

Benno Boeters | donderdag 15 december 2016
Energie

Veel mensen denken bij duurzame energie vooral aan windmolens en zonnepanelen. Ofwel elektriciteit. Maar laten we niet vergeten waar we het meeste aardgas aan opstoken: warmte.

Terwijl Nederland 24 % van het totale energieverbruik nodig heeft voor elektriciteit, gaat er 40 % op aan warmte, dus om woonhuizen en andere gebouwen op temperatuur te houden. De rest is transport (18 %) en grondstof voor de chemie (8 %).

Ing. Klaas de Jong zet zich al jaren in om met zijn stichting Warmtenetwerk kennis en bewustzijn over energiebesparing te vergroten. Vorige maand presenteerde hij een prima compact boek dat vol staat met informatie voor energiebewuste burgers.

Hij vergelijkt daarin ook Nederland met Denemarken. Laatstgenoemde is niet alleen koploper in windenergie, maar ook in aanleg van warmtenetten, waarmee restwarmte, opgeslagen warmte en aardwarmte te benutten is. En hij maakt nog eens duidelijk wat succesfactor nummer één is in energiebesparing, energie-efficiëntie en hernieuwbare energie: consistent overheidsbeleid. Denemarken is netto energie-exporteur. Nederland, met al ons aardgas maar ook een zwalkend overheidsbeleid, is netto energie-importeur. Alleen Luxemburg en Malta scoren in Europa nog slechter qua duurzaamheid.

Dit boek is een absolute aanrader voor ieder die een rationeler energiegebruik een warm hart toe draagt en verspilling wil terugdringen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW