Elektrische motor kan efficiënter | Technisch Weekblad
Tips

Elektrische motor kan efficiënter

Er gaan miljarden naar de ontwikkeling van batterijen om elektrische auto’s een grotere actieradius te geven.

Experts Martin Doppelbauer en Patrick Winzer van het Karlsruhe Institut wijzen er in het julinummer van IEEE Spectrum op dat het tijd is om meer aandacht te besteden aan een efficiëntere elektrische motor.

Ze beschrijven drie manieren om de gewicht/vermogen-ratio van een permanentmagneet synchroonmotor (PMSM) te verbeteren. Eén: ontwerp een kleinere motor die veel meer rotaties per minuut maakt, tot 30.000 rpm. Twee: voeg ijzer toe aan stator en rotor waardoor een sterker magnetisch veld ontstaat en dus meer torsie. Drie: jaag een hoger voltage door de spoelen om meer torsie te genereren. Volgens deze principes bouwden beide Duisters een racewagen met vier elektrische motoren, elk met een piekvermogen van 50 kW.

Mooie oplossingen, maar veel te duur voor een productiewagen. De oplossing voor het maken van een efficiënte én goedkope PMSM-motor zit hem in het synchroon laten opereren van de twee krachten die voor de beweging zorgen: de lorentzkrachten en de magnetische weerstand. Het lukte beide heren een motor te bouwen die in het laboratorium 6 % meer torsie levert dan de beste, conventionele elektrische motor. Nu nog een auto.