Facebook gaat met deep learning het spel Go te lijf | Technisch Weekblad
Tips

Facebook gaat met deep learning het spel Go te lijf

Thomas van de Sandt | donderdag 12 november 2015
Robotica & AI

Computers waren al de beste menselijke dammers, schakers en Jeopardy!-spelers de baas, maar er is nog één spel waarin de mens dapper weerstand blijft bieden tegen de computer.

In Go – een Chinees denkspel waar stenen op een grid van 19 bij 19 lijnen geplaatst moeten worden – zijn de mogelijkheden zo talrijk en de gevolgen zo obscuur dat computers die alle mogelijke uitkomsten analyseren – zoals bijvoorbeeld de Deep Blue schaakcomputer werkt – nog niet kunnen winnen van menselijke grootmeesters, die meer intuïtief te werk gaan.

Facebook laat nu met deep learning (het gebruik van neurale, zelflerende netwerken) de computer patronen herkennen van de stenen op een Go-bord, zo schrijft technologiewebsite Wired. Hoewel de techniek nog maar drie maanden oud is, verslaan computers met deze techniek al de meer traditionele AI-systemen voor Go.

Voor Facebook is het verslaan van Go-grootmeesters echter maar een bijzaak. Het bedrijf gebruikt het vooral als vingeroefening voor de verdere ontwikkeling van deep learning, dat het bedrijf onder meer gebruikt om foto’s te herkennen (bijvoorbeeld met een spraak-naar-beeld-systeem voor blinden en slechtzienden) en te bepalen wat gebruikers in hun newsfeed willen hebben. 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW