Hack laat geweer opzettelijk misschieten | Technisch Weekblad
Tips

Hack laat geweer opzettelijk misschieten

Zelfs vuurwapens rusten we tegenwoordig graag uit met een computer en verbinden we met internet. Voor zo’n connected firearm geldt wat voor alles wat aan internet hangt: je kunt het hacken, zo ondervonden beveiligingsonderzoekers Runa Sandvik en Michael Auger.

In een lang, gratis toegankelijk artikel op technologiewebsite Wired doen ze uit de doeken hoe ze een jaar lang knutselden aan de revolutionaire TP750 van Tracking Point, een geweer dat zelfs van iemand die nog nooit een wapen heeft aangeraakt een scherpschutter maakt. Het wapen is uitgerust met sensoren, een computer en wifi om uit een veelheid van variabelen het optimale moment te kiezen om een schot te lossen. Je geeft met de digitale scope aan wat het doelwit is, drukt af en wacht wanneer de software bepaalt wanneer de loop precies goed ligt om daadwerkelijk te vuren.

Het lukte het duo om de computer van het wapen te hacken en er van alles mee uit te halen: opzettelijk misschieten zonder dat de schutter doorheeft dat er iets mis is, voorkomen dat het wapen kan vuren, of zelfs  het hele bestandssysteem van de computer verwijderen. Het gevolg: ‘Een $ 7.000 kostende computer die niet werkt en vastzit op een geweer dat je zelf zult moeten richten’, vertelt Augur aan Wired.

De beide onderzoekers gaan hun bevindingen presenteren op hackersconferentie Black Hat, die binnenkort plaatsvindt.