Internationale omzet ingenieursbureaus stijgt licht | Technisch Weekblad
Tips

Internationale omzet ingenieursbureaus stijgt licht

De totale omzet buiten het land van vestiging van de 225 grootste ingenieursbureaus bedroeg in het boekjaar 2017 $ 64,6 miljard.

Voor het eerst sinds 2012 is de gezamenlijke omzet een beetje is gestegen, namelijk met 0,7 % ten opzichte van 2016. Het is nog steeds lager dan in 2011, toen die omzet $ 65,3 miljard dollar bedroeg, Dit blijkt uit de data die het Amerikaanse bouwvakblad ENR jaarlijks via een vragenlijst verzamelt.

De redactie van ENR concludeert dat de aanhoudende zwakte in de internationale markt veroorzaakt wordt door sterk dalende activiteiten op de oliemarkt. Door de onzekerheid over Brexit, een dreigende handelsoorlog en groeiende nationalistische tendensen is ENR wat somber over de vooruitzichten voor de komende jaren. De twee Nederlandse ingenieursbureaus in de top 10 – Arcadis (omzet $ 3,2 miljard) en Fugro (omzet $ 1,5 miljard) – daalden beide enkele plaatsen. Niet dat ze het slecht deden, maar de concurrenten deden grote overnamen waardoor zij hun omzetten zagen stijgen. Zo sprong het Amerikaanse Jacobs (omzet $ 3,8 miljard) van plaats vier naar de top van de ranglijst, door de overname van CH2M.

Royal HaskoningDHV (omzet $ 363 miljoen) staat op plaats 43 en Bilfinger Tebodin (omzet $ 97 miljoen) op plaats 92. De vier Nederlandse bedrijven in deze top zijn samen goed voor 8,1 % van de totale internationale omzet van de top 225.