Krachtige boodschap | Technisch Weekblad
Tips

Krachtige boodschap

Rijkert Knoppers | donderdag 30 november 2017
Energie, Milieu & Duurzaamheid

Nieuwegein krijgt een primeur: in de nieuwbouwwijk Rijnhuizen komt niet alleen een zonnepark van 8,6 MW en krijgen 900 nieuwbouwwoningen zonnepanelen op het dak, maar deze zonnepanelen zullen ook regenwater opvangen, zo’n 60.000 m3 per jaar.

Een reverse osmose-installatie zet dit regenwater om in demiwater, waarmee via een elektrolyseproces waterstof te maken is voor brandstofcelauto’s.

Naar aanleiding van dit nieuwbouwproject, dat rond 2025 gereed moet zijn, verscheen het boek Solar Power to the People van drie deskundigen van onder meer het KWR Watercycle Research Institute. Zij beschrijven niet alleen het Rijnhuizen-project, maar geven ook een zeer heldere uitleg over zonne-energie in het algemeen. Een voorbeeld: de zon stuurt in een uur zo’n 625 exajoule (1018 J) energie naar de aarde, meer dan de totale mondiale energiebehoefte in 2016. Als 5 % van de Sahara met zonnepanelen is bedekt leveren deze genoeg stroom voor de wereldwijde energiebehoefte. Het is in dit verband jammer dat zonthermische krachtcentrales niet genoemd worden. Het boek staat verder vol met interessante ideeën, waarbij een cijfermatige onderbouwing niet ontbreekt.

De boektitel slaat op de protestsong Power to the People van John Lennon uit 1971, maar dat zal de generatie die met de boodschap van dit boek aan de slag moet gaan, waarschijnlijk weinig zeggen.