Meer doen met minder bronnen | Technisch Weekblad
Tips

Meer doen met minder bronnen

De bevolking groeit, iedereen wil meer welvaart, de natuurlijke bronnen raken op en het broeikaseffect is niet onder controle te krijgen.

Valt hier wat aan te doen? Jazeker, zeggen consultant duurzame technologie Alle Bruggink en wetenschapsjournalist Diederik van der Hoeven in hun boek More with Less, Welcome to the Precision Economy: door de inzet van precisietechniek zijn er meer en betere resultaten te bereiken met minder bronnen. Dit uitgangspunt is niet alleen van toepassing op industriële producten, maar ook op andere vlakken. Zo kan een chirurg met precisie-instrumenten nauwkeuriger opereren en kunnen mijnbouwmaatschappijen efficiënter erts winnen.

De meer-met-minder-filosofie is vervolgens uitgewerkt op onder meer het terrein van de energievoorziening, de landbouw, en de chemische industrie. In een van de meest interessante hoofdstukken komen nieuwe materialen aan bod, gemaakt van onder meer plantaardige oliën, suikers, cellulose, zetmeel, en zelfs van koolstofmonoxide, koolstofdioxide en methaan: materialen die allemaal een belangrijke rol kunnen spelen in het streven naar duurzaamheid.

Hoewel de precisiefilosofie, zoals het boek zelf al aangeeft, niet alle problemen op zal lossen, kan de meer-met-minder-benadering volgens de auteurs veel zaken op het gebied van energie, klimaat en voedsel wel oplossen. Het enige wat de leespret enigszins bederft zijn de advertorials verspreid in het boek.

More with Less, Welcome to the Precision Economy

  • Alle Bruggink, Diederik van der Hoeven
  • Biobased Press
  • € 20
Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW