Nieuw leven voor kiezelbedreactor in China | Technisch Weekblad
Tips

Nieuw leven voor kiezelbedreactor in China

Teake Zuidema | woensdag 2 maart 2016
Energie

China blaast een oude nucleaire reactortechnologie nieuw leven in, zo bericht Technology Review.

In 2017 wordt in de provincie Shandong de eerste commerciële kiezelbedcentrale (ook wel hogetemperatuurreactor, HTR) in gebruik genomen. Het reactorgebouw is klaar. Momenteel werkt men aan de installatie van twee reactoren van ieder 105 MW.

Een kiezelbedreactor heeft een passieve koeling, opereert met zeer hoge temperaturen, tot 950 °C, en benut helium voor warmteoverdracht. Een meltdown à la Fukushima is in theorie uitgesloten, omdat de reactorbrandstof ingepakt is in grafietballen. De kernreactie vertraagt automatisch wanneer een kritische temperatuur wordt overschreden.

De reactoren zijn gebaseerd op een oorspronkelijk Duits ontwerp en de grafietballen, of kiezels, worden geleverd door de Duitse SLG group. Als de kerncentrale in Shandong eenmaal goed functioneert, wil China een nog veel grotere, 600 MW kiezelbedcentrale bouwen in Jiangxi.

De volgende stap: export. China sloot in januari een overeenkomst met koning Abdulaziz om een kiezelbedcentrale te bouwen in Saudi Arabië. China werkt ook met TerraPower, een bedrijf van Bill Gates, aan een traveling wave reactor die uitgewerkte uranium en onverrijkte uranium als brandstof gebruikt.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW