Onmisbaar baksteen | Technisch Weekblad
Tips

Onmisbaar baksteen

Bakstenen roepen misschien niet meteen associaties op met imposante architectuur. Het boek 'Baksteen' laat zien, dat deze associatie moet worden bijgesteld. Er is vrijwel geen soort bouwwerk, of er is baksteen voor gebruikt: woningen, utiliteitsgebouwen, godshuizen, forten, riolen, bruggen en fabrieksgebouwen.

Zo'n 6.500 jaar geleden produceerde Mesopotamië de eerste bakstenen. Daarmee kwam een relatief eenvoudig te maken en verwerken bouwmateriaal beschikbaar. Veel hoogtepunten uit de architectuur zijn sindsdien gemaakt van baksteen. We kunnen denken aan het Colosseum en Pantheon in Rome, de Hagia Sophia in Istanboel en de Dom van Brunelleschi in Florence. Een even belangrijk als onzichtbaar voorbeeld is de 1.900 km lange riool die in de negentiende eeuw onder Londen is aangelegd. Baksteen is ook duurzaam: de oudste nog bestaande gebouwen van dit materiaal zijn ruim 3.000 jaar oud, zoals de ziggurat Choga Zambil in Iran. Onverwacht is de toepassing van baksteen in New Yorkse wolkenkrabbers. Aanvankelijk werden stalen kolommen bekleed met baksteen wegens de brandwerendheid van de steen.

Naast vele tientallen gebouwen over een periode van duizenden jaren en van over de hele wereld, besteedt het boek ook aandacht aan de ontwikkeling van baksteenovens. De vele foto's van architectuurfotograaf Will Pryce maken dit boek ook nog eens een lust voor het oog.