Open deuren | Technisch Weekblad
Tips
Slim en Groen

Open deuren

Econoom en oud-staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend (PvdA) en ondernemer en Nationale Energiecommissaris Ruud Koornstra sloegen de handen ineen en schreven het boek Slim en Groen.

In dit handvest beschrijven zij volgens eigen zeggen wat Economie 4.0 voor Nederland kan betekenen. Economie 4.0 wordt volgens de auteurs gekenmerkt door ‘de onstuitbare opmars van digitalisering en het toenemende gebruik van innovatieve technologieën.’ Ook klimaatverandering speelt een cruciale rol in Economie 4.0.

Dat klinkt allemaal veelbelovend, maar helaas wordt het boek eigenlijk nergens concreet als het aankomt op het aanbieden van oplossingen. Het blijft bij open deuren als ‘stop met zinloze belastingen’ en ‘innovatieve technologieën moeten de oplossing bieden.’

Toch één concrete zaak: de auteurs zien waterstof als de duurzame brandstof van de toekomst voor de transportsector. Niet alleen omdat het als brandstof een grotere actieradius oplevert voor auto’s dan elektrische wagens, maar ook omdat duurzame energie is op te slaan in de vorm van waterstof. Dat is een prima onderbouwde keuze, maar het antwoord op de vraag hoe Nederland deze technologie dan verder moet of kan ontwikkelen, ontbreekt.

Nu is het niet direct de taak van een handvest om met concrete oplossingen te komen, maar Slim en Groen blijft zó abstract dat de meerwaarde van het boek nooit duidelijk wordt.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW