Panorama Mesdag gaat digitaal | Technisch Weekblad
Tips

Panorama Mesdag gaat digitaal

Mischa Brendel | donderdag 27 augustus 2015
Ontwerp & Kunst

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag, maker van het beroemde Panorama Mesdag, overleed.

Om hem te eren, hebben Panorama Mesdag, kunstenaar Menno Otten en Samsung Nederland gezamenlijk Moving Mesdag ontwikkeld, een digitale versie van het beroemde schilderij.

Bezoekers van SAIL 2015 konden het kunstwerk al bewonderen; voor degenen die daar niet bij waren, is Moving Mesdag nog tot en met 4 september te aanschouwen op het Museumplein te Amsterdam.

Moving Mesdag toont op veertien Samsung gekromde S-UHD-schermen met elk een schermdiagonaal van 88 inch (ruim 2,2 m) en een hoogte van 1 m een digitale versie van het beroemde Panorama Mesdag in een cirkel met een diameter van 9 m. Het digitale kunstwerk kent een verandering in de seizoenen en Otten voegde enkele kleine bewegende elementen toe, waardoor het vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen nog meer tot leven komt. Zo komt er af en toe rook uit een stoomschip en bevat het kunstwerk bewegende paarden. Ook kan het effect van de wind worden waargenomen.

De betrokken partijen benadrukken dat Moving Mesdag zeker niet gezien moet worden als een moderne replica van het origineel, maar meer als visitekaartje om mensen enthousiast te krijgen om het originele kunstwerk te gaan bekijken.