Poppenhuisattribuut blijkt microscoop | Technisch Weekblad
Tips

Poppenhuisattribuut blijkt microscoop

Mischa Brendel | vrijdag 19 juni 2015

Dit is helemaal geen poppenhuisattribuut, zo ontdekten onderzoekers van Museum Boerhaave toen ze een nogal merkwaardig voorwerp uit een Britse collectie poppenhuisspulletjes nader bestudeerden.

Het voorwerp bleek een zeventiende-eeuwse microscoop te zijn, vervaardigd door niemand minder dan de Delftse lakenhandelaar Antoni van Leeuwenhoek.

Dit exemplaar kan objecten 248 keer vergroten en is daarmee de op één na krachtigste nog bestaande Leeuwenhoek-microscoop. Het exemplaar is verworven door Planetarium Zuylenburgh in Oud-Zuilen. De ontdekking van deze microscoop brengt het aantal wereldwijd bewaard gebleven Leeuwenhoek-exemplaren op elf.

De microscopen van Van Leeuwenhoek lijken weinig op de microscopen die tegenwoordig worden gebruikt: de veelal uit messing bestaande microscopen tellen slechts één lens. Toch wist Van Leeuwenhoek met zijn microscopen zaadcellen, bloedlichaampjes en bacteriën, die hij ‘kleine diertjes’ noemde, te ontdekken. Door deze waarnemingen wordt Van Leeuwenhoek ook wel gezien als de grondlegger van de microbiologie.

De nieuw ontdekte Leeuwenhoek-microscoop is tot september 2015 te zien in Museum Boerhaave.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW