Vliegende werkpaarden | Technisch Weekblad
Tips

Vliegende werkpaarden

Het Britse tijdschrift The Engineer erkent dat het te weinig aandacht besteedt aan helikopters. Journalist Stuart Nathan maakt dit nu goed met een omslagverhaal over de Clean Sky 2, een ontwerp voor een hybride helikopter van Airbus.

Helikopters zijn de werkpaarden van politie en hulpdiensten en redden levens bij de vleet. Het is daarom belangrijk dat de Clean Sky 2 niet alleen zuinig maar ook snel is. Airbus wil dat de helikopter 50 % sneller vliegt en toch 25 % minder brandstof gebruikt dan een conventioneel toestel. Dit wordt gerealiseerd door de combinatie van een hoofdrotor met twee voorwaarts gerichte propellers aan korte vleugels; de staartrotor ontbreekt. Eén motor drijft via versnellingsbakken zowel rotor als propellers aan. Bij de hoogste snelheden levert de rotor louter lift terwijl beide propellers de voortstuwing verzorgen. Door de verminderde belasting van de rotor zijn er minder trillingen.

Nathan meldt met enige spijt dat de Clean Sky 2 geïnspireerd is op de Fairy Rotodybe, een Brits, technologisch hoogstandje uit 1950 dat commercieel flopte.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW