Vlot geschreven industriële geschiedenis | Technisch Weekblad
Tips

Vlot geschreven industriële geschiedenis

Erwin Boutsma | woensdag 7 oktober 2015
Ontwerp & Kunst

Het compacte boek Terug naar de fabriek beschrijft 25 industriële iconen – fabriekshallen, scheepswerven, energiecentrales, etc. – van Nederland die een transformatie hebben ondergaan en inmiddels dienst doen als iets anders.

Niet alleen bekende industriecomplexen als de NDSM-werf in Amsterdam komen voorbij, maar ook minder bekende als het gebied rond de Eem in Amersfoort en de turfstrooiselfabriek in Erica. Opvallende rode draad is de huidige bestemming van al die panden en terreinen: in veel gevallen heeft de creatieve sector er zijn intrek in genomen.  

De auteurs veroorloven zich wat vrijheden ten aanzien van de keuzes voor de 25 iconen. Het Woudagemaal bijvoorbeeld betreft één gebouw, terwijl de industrie in de Zaanstreek – het oudste industriegebied van Europa – tien locaties telt, verspreid over pakweg 15 km van de Zaanoevers.

De portretten van de 25 iconen zijn aantrekkelijk geschreven en vormgegeven, met veel foto’s. De vijf auteurs vervallen niet in grondige, historische verhandelingen, maar weten de hoogtepunten en aardige anekdotes er op een compacte, pakkende manier uit te lichten. Historische journalistiek 2.0, zou je kunnen zeggen. Ze baseerden hun portretten op de verhalen van oud-werknemers, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) en BOEi, een non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed.

Een mooi, vlot lezend boek met een nostalgisch tintje. 

Terug naar de fabriek: 25 industriële iconen met nieuwe energie; Marcel Bayer, Marijke Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer, Bram Vermeer; 272 pagina’s; € 25

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!