Nieuws | Technisch Weekblad

Nieuws

Auto TU Eindhoven vangt meer CO2 op dan deze uitstoot

donderdag 21 juli 2022

Studenten van de TU Eindhoven hebben een elektrische personenauto ontwikkeld die tijdens het rijden meer koolstofdioxide (CO2) opvangt dan uitstoot. De afgevangen CO2 wordt opgeslagen en later afgevoerd. Het studententeam TU/ecomotive hoopt uiteindelijk een auto te ontwikkelen die tijdens zijn volledige levenscyclus CO2-neutraal zal zijn.

Stilte voor de storm voor bouw en industrie

dinsdag 19 juli 2022

De Nederlandse economie staat er op het oog nog goed voor, maar lijkt stilte voor de storm, zeggen economen van ABN-Amro. Zij voorspellen dat de bouw en industrie (en ook de sectoren leisure, food en retail) later dit jaar een economische schok krijgen te verwerken.

Zonne- en windenergie op Eindhovense woontoren

vrijdag 15 juli 2022

De Eindhovense woontoren Haasje Over heeft sinds deze week een eigen energiefabriek. Op het dak is een PowerNEST geplaatst, een geïntegreerde en modulaire dakconstructie met verticale windturbines en zonnepanelen. De installatie op Haasje Over bestaat uit vier windturbines en 296 zonnepanelen die naar schatting maar liefst 140 MWh per jaar zullen opleveren.

Cellulose uit rioolwater als grondstof voor asfalt

donderdag 14 juli 2022

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat cellulose terugwinnen uit het afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leidsche Rijn. De uit wc-papier afkomstige cellulosevezels zullen later dienen als grondstof voor onder meer asfalt.

Shell investeert in gebruik van plastic afval als grondstof

donderdag 14 juli 2022

Shell gaat in Moerdijk een nieuwe fabriek bouwen die plastic afval kan omzetten in nieuwe chemicaliën. De zogeheten pyrolyse-olie-upgrader is naar verwachting in 2024 operationeel. De bouw is onderdeel van het plan om van Shell Chemicals Park Moerdijk binnen tien jaar een chemiepark te maken met netto nul CO2-uitstoot.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision_Robotics_logo

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!