3000 trucks doen mee aan ‘Fileproof’-project | Technisch Weekblad
Nieuws

3000 trucks doen mee aan ‘Fileproof’-project

De komende maanden rijden er 3000 trucks rond op de Nederlandse wegen met speciale testapparatuur aan boord. Deze moderne apparatuur moet ongevallen met de trucks voorkomen.

Volgens ondernemersorganisatie EVO is er in Europa niet eerder een dergelijke proef geweest op zo’n grote schaal. Volgens Renate Leyten, die voor Rijkswaterstaat is ingehuurd voor dit ‘Fileproof’-project, gaan de systemen verder dan de snelheidsbegrenzers die alle vrachtwagens nu al verplicht hebben

Morgen gaat de pilot van start in Delft. Meer dan zestig bedrijven hebben zich voor dit onderzoek aangemeld. In totaal worden er vijf systemen getest. De vrachtwagens krijgen onder andere een systeem dat de remmen bedient. Het systeem moet automatisch in werking treden wanneer een vrachtwagenchauffeur te dicht op zijn voorganger rijdt. Een ander systeem moet het zwenken van vrachtwagens tegengaan, zodat de trucks niet van de rijbaan afraken of op de vluchtstroken terechtkomen.

De transportbranche is erg enthousiast over de proef en doet dan ook graag mee. Organisaties als EVO en Transport en Logistiek Nederland zeggen dat vrachtwagenchauffeurs vaak onterecht als schuldige partij van een ongeval worden aangewezen. Als gevolg hiervan worden ze ook vaak als veroorzakers van de daaropvolgende files gezien. Leyten zegt dat dit beeld onterecht is: vrachtauto’s zijn betrokken bij slechts 2 tot 3 procent van de files die ontstaan door pech, ongelukken en slecht weer. Wat betreft de ongevallen met een dodelijke afloop, ligt dit cijfer voor vrachtwagens minder gunstig: bij deze ongelukken is in 15% van de gevallen een truck betrokken.

Eind dit jaar worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Dat het welzijn van chauffeurs belangrijk wordt gevonden, evenals het voorkomen van opstoppingen en blikschade, blijkt wel uit deze proef: de testapparatuur kost enkele duizenden euro’s per vrachtwagen.


Bron: ANP

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!